Нискотарифният авиопревозвач "Райънеър” им предложи трансграничен транспорт  с автобуси по блокираните от сняг пътища. За това сигнализираха пътниците.

Те излетели в препълнения самолет от Лондон вчера в 15 ч. за Пловдив. Летището  обаче било затворено и машината била пренасочена първо към София, а после – към Тимишоара, съобщи Би Ти Ви.

"Капитанът на "Райънеър” заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа”, разказа една от блокираните пътнички – Даниела Стоилова.

По думите й от авиокомпанията предложили автобусен транспорт: „Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 човека от групата се качиха на този автобус. Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България”.
Към момента Стоилова и останалите на аерогарата нямат контакт със заминалите.

Тези, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро – достатъчни за по едно кафе и минерална вода. "Една майка, която е с малко бебе, помоли да й осигурят памперси и храна за бебето, при което й казаха, че всичко е затворено и няма как да й помогнат”, посочи Стоилова.

От "Райънеър” казали, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията. Информация чака и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов. Той също призна, че няма връзка със заминалите с автобус български граждани.

Почетният консул на страната ни в Тимишоара ще има грижата да осигури най-необходимото на нашите сънародници.
Ситуацията с блокираните наши сънародници в Тимишоара трябва да бъде разрешена в рамките на деня, според българското консулство в Румъния.

Работим по казуса с кацането на българските граждани в Тимишоара. Има два автобуса, изпратени да вземат хората, но част от тях не се качиха по неясни причини, каза консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов по БНТ.

Част от гражданите бяха настанени, но друга не, обясни той. "Очакваме и връзка с представители на "Райънеър". Поради метеорологичните условия нямаше как да изпратим на място дипломатически представител, каза още консулът ни. Опитваме се да решим казуса през компанията превозвач", посочи още Мирчо Иванов.

Вчера стана ясно, че 100 български граждани са блокирани в италианската столица, тъй като поради лошото време са отменени полети от Рим до София.