Освен телефонни разговори, има записи и с подслушвателно устройство, което носел внедрен в групата агент. Той не е сред арестуваните, съобщи българската телевизия в САЩ Bulgarian International Television (BIT).

Вижте снимки от акцията в България>>>

16-те българи бяха арестувани преди три дни за пране на пари и източване на стотици хиляди долара от сметки на чужденци. Двама от тях бяха задържани в България - Радослав Павлов (36 г.) и 41-годишният Михаил Петров. Очаква се да бъдат екстрадирани за САЩ.

С помощта на скимиращи устройства част от групата е задигала номера на кредитни карти в Европа.

Според ФБР тартор на престъпната схема е Георги Мартов, известен като Мицу или Мицубишито.
Радослав Павлов и Михаил Петров заедно с Доменико Евтимов от Чикаго са засечени в Европа, където са се сдобивали с номера на кредитни и дебитни карти и ПИН-кодове.

След това Павлов, Петров, Евтимов с помощта на Александър Савов и други от групата са изпращали откраднатата информация по интернет до Георги Мартов.

Той разпределял информацията за кредитните карти сред 10 души - Иван Коцелов (32 г.), Георги Вангелов (26 г.), Светослав Неделчев (28 г.), Даниел Йорданов (29 г.), Деян Славчев (28 г.), Карл Поповски (23 г.), Николай Тодоров (35 г.), Младен Георгиев (25 г.), Недислав Габов (33 г.), Димо Дешков (28 г.), пише 24 часа.

Те са източвали чуждите сметки от банкомати в Чикаго и предградията, като вкарвали чуждите данни в рециклирани карти.

Част от печалбата се разпределяла между българите в САЩ. Останалите пари били изпращани в България и Италия. Паричните преводи били извършвани от българския културно-информационен център "Родина" в чикагското предградие Норидж, чийто собственик Емил Господинов е сред задържаните.

Извършвали са кражбите около и след полунощ европейско време, в случай че собственикът е изчерпил лимита си за деня. Разпределяли тегленията, за да не се усетят банките и да деактивират номерата на картите.

Срещу Мартов, който е собственик на автокъща, са повдигнати 26 обвинения (по-рано бе съобщено за 9). 22 от тях са за измами с електронни средства и 4 за пране на пари и възпрепятстване на правосъдието.

Двама от задържаните – Младен Георгиев и Недислав Габов, са пуснати под гаранция. Даниел Йорданов се издирва. Николай Тодоров е в затвора по друго обвинение.

Съдът отказа да пусне под гаранция Емил Господинов и Теменуга Колева, приятелка на Георги Мартов, защото има голяма вероятност да се укрият. Първоначално бе съобщено, че тя му е съпруга.

Срещу Колева има 2 обвинения за измама чрез парични преводи и възпрепястване на правосъдието.

Срещу Господинов са повдигнати 4 обвинения за пране на пари и измами.

От всички арестувани прокуратурата иска да бъдат възстановени 200 000 долара.
Освен тези пари от Георги Мартов, Емил Господинов и Михаил Петров се иска да върнат още 50 000 долара.