Реакицията е по адрес на Дружеството за българо-албанско приятелство от Корча, от което по-рано припомниха, че в Албания живеят българи.

"Илинден" и неговият клон за Голо Бърдо отвърна:

"Най-остро осъждаме твърдението на дружеството, което е грубо фалшифициране на историята и истината. Ясно казваме и трябва да бъде ясно на всички, че на територията на Република Албания нито е имало, нито има българи, така е било и така ще остане."

"Членовете на дружеството за българо-албанско приятелство от Корча с взетите български паспорти се опитват изкуствено да създадат българи в Албания, каквито няма и никога не е имало", казват още от "Илинден".

Реакция против български евродепутати

Преди това "Илинден" категорично осъди "от името на всички македонци в Албания" искане на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Двамата настояха в Европейския парламент за признаване на българско малцинство в Албания като условие за членството на страната в ЕС.

"Ние, македонците, категорично настояваме да не се фалшифицира историята и чистата истина, тъй като в регионите Голо Бърдо, Преспа и Гора, както и на цялага територия на Република Албания, живеят единствено македонци, а не българи", се казва в реакцията на "Илинден".

Дружеството поиска от правителствата в Тирана и Скопие да осъдят стъпката на българските евродепутати и настоя с македонците от Албания да не се злоупотребява за блокиране на пътя на страната към ЕС.