Увеличение на заплатите на учителите ще има от началото на годината, а за силовите министерства и структури може да има, само ако поетапно техните допълнителни преференции - като почивни дни и заплати при пенсиониране, се изравнят с тези на другите държавни служители, каза в ПловдивДянков.

Ако силовите министерства и структури приемат условието на Дянков, той е изчислил, че средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) може да има увеличение с до 12%, обясни Дянков.
По думите му тази сутрин е изпратено писмо до администрациите с това предложение.
Някои от синдикатите поискаха увеличение на заплатите в МВР с 25 на сто, но това няма да стане със сигурност, допълни министърът. 
Миналият месец  той коментира това искане така:  "Хубаво е да се зададе въпросът трябва ли МВР да е толкова богато министерство...25% увеличение няма да получат в никакъв случай. Освен че получават 1004 лв. средно, те имат и най-дългите отпуски".

Вече е взето решение да бъдат увеличени заплатите на учителите, съобщи Симеон Дянков.
От финансовото министерство са изчислили, че за тази цел от следващия бюджет ще бъдат отделени допълнително между 70-80 милиона лева. Увеличение определено ще има, но аз бих предпочел и това е работа на образователното министерство, да предложи точно по какъв начин да стане това, за да не е с уравниловката по 30 лева на всички, каза Дянков.
Според него трябва да се вземе предвид кой колко стаж има и къде работи.
Новината за увеличение на учителските заплати бе предизвестена по-рано от просветният министър Сергей Игнатов.
Наскоро синдикатите поискаха 20% увеличение на учителските заплати.

По-рано през деня министърът на отбраната Аню Ангелов коментира, че засега избягва да мисли "с колко", а мисли "как" да бъдат увеличени заплатите на военните.
Недопустимо е те да осигуряват със собствени пари части от облеклото си, това е недостатък и нашата задача е през следващата година да го отстраним, каза той.

Социалният министър Тотю Младенов също коментира, че е дошло време да се увеличат заплатите и пенсиите.