За принос към българското общество в област "Образование" бе отличен професор Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета "Мария и Пиер Кюри", където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло, предаде БНР. Той е основател на академията на науките на Индия.

В област "Дарителство" наградата получиха Софка и Желю Желеви, родители на 20-годшната Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам. Семейство Желеви от Добрич дариха средствата от полученото държавно обезщетение - 200 000 лева, на петте учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им.  

Наградата на Желеви връчи отец Иван от приюта в Нови хан, който заяви, че ръката, която дава, никога не оскотява, предаде БГНЕС.  

В област "Бизнес" бе награден Васил Терзиев, съосновател на софтуерна компания "Телерик", която отскоро е преименувана на Progress, и образователната инициатива за безплатно обучение "Академия на Телерик".

Сред номинираните бяха основателят на роботизираната хирургия у нас проф. Григор Горчев, бившият министър на външните работи и дипломат от кариерата Иван Станчов, създателите на първия софтуерен университет в България – "СофтУни" Светлин Наков и Христо Тенчев и други.