Тези гуми ще бъдат задължителни за водачите в периода от 15 ноември до 1 март.

Досега в закона имаше задължение гумите да имат грайфер не по-малък от 1.6 мм. Сега това изискване ще важи, но от март до средата на ноември.

Промените бяха въведени с гласуване на второ четене Закона за движение по пътищата. „За“ бяха 76 депутати, „против“ - 0 , „въздържали се“ - 3, предаде „Фокус“.

Първоначалното предложение беше шофьорите задължително да използват зимни гуми или гуми с вериги при наличието на сняг или лед на пътя, но след спорове между депутатите от ГЕРБ беше прието редакционно предложение на един от тях - Цветомир Михов.

Делян Добрев каза, че зимните гуми не са задължителни в северните държави. По думите му притесненията са това, че изискването се въвежда, за да се товари българският данъкоплатец. Той обърна внимание, че дори няма европейска директива, която да изисква това.

Колегата му Красимир Велчев обаче отвърна, че не се натоварва никой с това изискване. Според него трябва да има фиксирана дата за зимни гуми от 1 декември до 1 март.

Кирил Добрев от ГЕРБ добави, че не е необходимо да има европейска директива, за да се приеме разумно решение.

Цветомир Михов предложи да се въведе изискване да се използват гуми, но да бъдат с протектор не по-малък от 4 мм дълбочина.

Димитър Байрактаров от ПФ посочи, че тази точка е изключително важна. Според него текстът трябва да е в полза на обществото и тяхната безопасност и в същото време да не им е в ущърб.

С приетите текстове се въвежда изискване водачите да включват къси светлини при движение в тунел, чието начало е обозначено с пътен знак.

Шофьорите се задължават да носят знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност.

Ограничения и за младите шофьори

Освен това депутатите приеха и по-строги мерки срещу младите шофьори. Забранява се те да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж.

Съща така, ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач.

Други изменения въведоха забрана за движение в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.

Парламентът прие и да не се извършват маневри, изразяващи се в резки промени на движенията и внезапно преминаване в лентите за движение.

С други промени в Закона за движение по пътищата беше забранено организирането и участието в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване. Глобите, които ще се налага за автогонки, ще са от лишаване от право да се шофират за 12 месеца и глоба от 3000 до 5000 лева.

Предстоят и още промени, които ще се гласуват в следващите дни.