В реч, която произнесе в столицата на северната област, Единбург, британският премиер каза, че сърцето му ще бъде разбито, ако шотландците изберат да разделят семейството на Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Референдумът за независимост на Шотландия е на 18 септември.

"Това не е гласуване само за даване на израз на недоволството от сегашното консервативно правителство", предупреди Камерън.

Той се аргументира, че това не са парламентарни избори, които се повтарят през пет години, а решение за следващия век, и че връщане назад няма да има.

Проучване показа, че привържениците на независимостта в Шотландия са нараснали значително и вече са почти толкова, колкото и противниците й.

ЕК вече заяви, че Шотландия ще трябва отново да кандидатства за членство в ЕС, ако гласува за излизане от Обединеното кралство.
Шотландският първи министър Алекс Салмънд, който оглавява кампанията на привържениците на независимост, каза през април, че се надява да бъде възможно Шотландия да се договори за членство в ЕС преди формалното провъзгласяване на независимостта й през март 2016 г., ако вотът на референдума бъде с положителен отговор.

Снощи Камерън призова шотландците да не разкъсват съюза, създал Обединеното кралство, и да гласуват против независимостта, съобщи ИТАР-ТАСС. В статия във в. "Дейли мейл" той нарече Великобритания "особена страна" и предупреди, че сега бъдещето й е под въпрос.

"Нашият съюз е скъпоценен, не го разкъсвайте", призова премиерът.

Той напомни общото историческо минало на Шотландия и другите части на Обединеното кралство, изтъкна социалните завоевания на страната, преди всичко системата на здравеопазване, гарантираща безплатно лечение на всички граждани, както и пенсионната система.

"Благодарение на това целият свят гледа на Великобритания с благоговение и завист. Нека никой в Шотландия не се съмнява: ние отчаяно искаме вие да останете, не искаме това семейство на народи да бъде разкъсано на части", коментира Камерън.

Флагът на Шотландия бе вдигнат тази сутрин над резиденцията на премиера в знак на единството на кралството. Бяло-синято знаме ще се вее на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон до деня на референдума, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Говорител на премиера съобщи, че други институции също ще издигнат флага.

Вижте снимки >>>

В медиите активно се обсъжда инцидент, при който флагът паднал при първия опит да бъде вдигнат, съобщава в. The Telegraph, цитиран от "Фокус".
Журналистите намекват за провал на кампанията на лидерите на парламентарните партии, които ще посетят Шотландия, за да се опитат да убедят жителите й да гласуват против излизането от Великобритания и да предотвратят разпадането на 307-годишния съюз с Англия.

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Ед Милибанд призова британците също да издигнат шотландското знаме.

Хазарт

Залозите за референдума в Шотландия стигнаха рекордната сума от 2 милиона британски лири. Около 80% от залозите са, че след референдума Шотландия ще обяви независимост. Жител на Великобритания обаче е заложил 800 000 лири, че подобно нещо няма да се случи и това е рекорден залог в цялата история на политическите залози. Ако той спечели, той ще получи 1 милион лири.

АНКЕТА: Трябва ли Шотландия да бъде независима?