Съдът се мотивира с наличие на доказателства за авторството на деянията, в които е обвинен и че може да извърши друго престъпление, макар да сметна, че не би могъл да се укрие, съобщи БГНЕС.

Магистратите решиха, че не стои въпросът за нова медицинска експертиза на Петров. От защитата са поискали да се направи експертиза от вещо лице дали здравословното състояние на бившата барета позволява лечението му да е в ареста.

„Силно съм притеснен, че целта е една единствена – да бъда отстранен, елиминиран, без значение в какво ще бъда обвинен”, коментира Петров. Политиците, не свидетелите, се страхуват от мен, смята той. По думите му, става въпрос за онези от тях, които смятат, че ако е на свобода "ще протече гражданска операция "Истинският Октопод".

"Театърът на абсурда, наречен „Октопод”, свърши. Сега започва циркът", каза пък той пред журналисти при излизане от съдебната зала преди съдът да се оттегли на няколкочасово заседание по мярката му.

Минути преди решението на съда прокурор Светлозар Костов обясни, че обвиненията на Алексей Петров, които са първоначално предявени по условно нареченото дело „Октопод” не са прекратени.

По-рано стана ясно, че през август обвиненията срещу него, свързани с операция "Октопод", са били снети.
Адвокатът на Петров - Ина Лулчева, съобщи, че прокуратурата е приела, че срещу него ще бъдат повдигнати обвинения за създаване и ръководене на организирана престъпна група, занимавала се с рекет и изнудване. Отпадат обвиненията за склоняване към проституция, източване на комбината „Кремиковци", както и други икономически престъпления.

А в престъпната група - "Октопод", остават петима души в друго дело, коментира адвокат Ина Лулчева пред БТА.
Разделянето на материалите, което стана в края на юли, е защото установихме подгрупа на големия "Октопод", която се занимава с престъпления против личността и собствеността, уточни също по-рано пред журналисти Светлозар Костов, прокурор по делото. Алексей Петров е бил ръководител на тази по-малка група, а Антон Петров-Хамстера и финанситът Марчело Джотолов са били участници, цитира БГНЕС прокурорът. Той добави, че това е тактически ход, за да влезе по-бързо делото в съда.

Проблемът е и в това, че имаше голям "октопод", който е пронизвал държавата, а сега се сви до междуличностни обвинения за разправии, коментира Лулчева. По думите й много сигнали досега от свидетелства срещу Петров са били проверявани и се е оказало, че свидетелите не говорят истината. Тези сигнали са били депозирани до премиера, главния прокурор и главния секретар на МВР, добави Лулчева.

Срещу бившата барета остава и обвинението за разпространяване на държавна тайна (бел. ред. заради откритите в басейна Спартак копия на секретни материали), съобщи другият негов защитник - Васил Василев, цитиран от БТА.
Прокурор Костов добави, че срещу Алексей Петров остава и обвинението за данъчни престъпления.

В коментар за делото министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че има тактика в разследването и тя се прилага на съответните етапи. „Това е първият етап от разследването и недейте да смятате, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група, сме свършили с първото обвинение”, допълни вицепремиерът. Според него предстои поредица от обвинения, които "може би ще бъдат предявявани към групата и хората, които са в нея".


Вижте видео от изявлението на адвокат Ина Лулчева