Проектът „Цанков камък” е икономически нерентабилен – никога няма да си върне инвестицията от 1 млрд. лв. Това обяви по bTV депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Представители на ГЕРБ внесоха вчера в прокуратурата сигнал за проверка на строителството и финансирането на ВЕЦ „Цанков камък”. Проектът е за 1 млрд. лв., а за миналата година ВЕЦ-ът е продал електроенергия за 15 млн. лв., уточни Ненков. Той напомни, че предстои ремонт на съоръжението за 80 хил. лв.

На въпрос дали този сигнал е насочен срещу Ахмед Доган, депутатът от ГЕРБ обяви, че сигналът не е срещу конкретна личност. Много хора са замесени, обяви той.

Държавата е финансирала близо 600 млн. лв. допълнително за този проект. Съгласни ли са българските граждани сега допълнително да плащат за ремонта на "Цанков камък", попита Десислава Атанасова от ГЕРБ по Нова телевизия.

Тя също отрече връзка с почетния председател на ДПС, като заяви:

"Не трябва да се търси връзка между подаването на нашия сигнал за "Цанков камък" и изказването на Ахмед Доган. Ние още преди седмица казахме, че ще подадем сигнал, за да се види дали този проект е рентабилен, каква е техническата му обезпеченост и как е реализиран".

Доган: Не се занимавайте с мен, гледайте държавата >>

„Ако се върна назад, когато БСП е управлявала, трябва да споменем АЕЦ „Белене“, „Цанков камък“ и КТБ“, категорична е Атанасова. Относно сегашния подаден от ГЕРБ сигнал, Атанасова обясни:

„Формалният повод е проблем в техническото изпълнение на „Цанков камък“, след като 7 години този проект създава на НЕК проблем по отношение на пробива в чашката на язовира“.

По думите на Атанасова, името на Ахмед Доган не присъства в сигнала на ГЕРБ. Единствено прокуратурата може да възложи експертиза и да се произнесе, обясни депутатката.

Относно това защо преди 7 години не е имало позиция от страна на Борис Велчев и прокуратурата, Атанасова заяви, че е редно за това да се пита самата институция, а не ГЕРБ.

„Сега има нови обстоятелства“, добави още тя. „По-важното е нещо друго. Такива големи проекти струват милиарди. Парите за „Белене“ и за КТБ са равни на парите, необходими за пенсии за всички пенсионери за една година. Парите за „Цанков камък“ са повече от средствата, с които може да се индексират пенсиите, което поискаха от БСП. Това са факти, не идват избори“, коментира Атанасова.

Тя заяви, че няма представа какво се случва в ДПС.

"Разликата между ГЕРБ и всички останали е, че ние отстраняваме хора, свързани с партията, които са се провинили", заключи депутатът.