След среща с премиерите на пет провинции Меркел обясни, че всички германски ядрени реактори ще бъдат проверени и резултатите за тяхната безопасност ще бъдат оповестени до 15 юни. Тя не уточни дали ще бъдат затваряни други обекти, цитирана от световните агенции, предаде БТА.

Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле заяви, че временното спиране на ядрените централи няма да се отрази на сигурността на доставките на електроенергия.

Вчера германското правителство наложи мораторум над решението си да продължи живота на всичките си 17 АЕЦ до 2021 г. на фона на нарастващите опасения след ядрената криза в Япония. Меркел добави, че провинциите и федералното правителство ще определят подробностите за ядрения мораториум следващия вторник.

Вчера Швейцария обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни електроцентрали.

На срещата на енергийните министри и ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.
В срещата участва и министър Трайчо Трайков.

Гюнтер Йотингер обясни в интервю, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан.
По думите му, проектът "Белене" е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност.

ЕС ще обсъди организиране на тестове за устойчивост на ядрените електроцентрали след инцидентите в Япония, съобщи говорителката на Еврокомисията Марлене Холцнер, цитирана от Франс прес и БТА. Тя уточни, че става въпрос най-вече за обмен на информация и изясняване на обстановката.

Междувременно руският премиер Владимир Путин поиска да се направи проверка на руските ядрени инсталации и преразглеждане на амбициозните планове на страната за развитие на ядрената енергетика, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Путин говори в резиденцията си в Ново Огарьово край Москва.
Директорът на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че руските експерти не очаквали ядрена експлозия дори и при най-лошия възможен сценарий за пострадалата от земетресението японска ядрена централа "Фукушима"1. Той допълни, че Далечният Изток в Русия не е бил заплашен от инцидента.

Последна актуализация в 14.25 ч.