Атомната централа се намира на 95 км югоизточно от Париж.

"Искаме да привлечем вниманието върху пропуските в охраняването на басейните за складиране на отработено гориво, които се проектират като обикновени сгради с ниска съпротива. Достатъчно е да се направи дупка и да се запали горивото", обясни активистът Яник Русле, цитиран от Франс прес и БТА.



"В тези сгради е най-високата радиоактивност в една атомна централа, а не са достатъчно добре защитени от риска от външно нападение", се казва в изявление на "Грийнпийс".

На територията на атомната централа са проникнали 22 активисти на организацията, разпределени в три екипа - един, който посрещна жандармеристите, за да обясни акцията и бива задържан, втори, който отива към реактор номер 4 и трети при басейна за складиране на отработено ядрено гориво.
Четирима от активистите са продължили да висят на сградата на басейна.

Акцията е продължила около два часа.

"Задържани са 22 души и се води разследване. В нито един момент ядрените инсталации не са били застрашени", съобщи по-късно от администрацията на департамента Ардеш.

Във Франция има 58 ядрени реактора. Ядрената енергетика е най-големият източник за производство на електроенергия в страната с дял от около 75 на сто. Според закон, гласуван през 2015 г., този дял трябва да бъде сведен до 50 на сто до 2025 г.