Натоварил съм финансовия директор да направи пълна разбивка на тази цена, която ние търсим, заяви още той на специална професконференция по повод подписания вчера от него меморандум за АЕЦ "Белене", след който министър Трайчо Трайков заяви, че го е уволнил.
Днес обаче се оказа, че само от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) могат да го уволнят, а Трайков е направил само предложение за това.

По думите на Първанов цената за АЕЦ „Белене” е "много болна тема", цитира го "Фокус". Всеки казвал някаква сума, без да може да я докаже.
"Затова аз към момента не мога да се ангажирам точно с цената, която ние сме изчислили. От миналата седмица руснаците казват 6,3 млрд. евро, вие дайте вашата цена и ние ще кажем дали ще я приемем или не. Тоест вече е променен подходът от страна на Русия”, уточни той.
От понеделник преговорите за цената на АЕЦ „Белене” ще се водят ред по ред от руски и български специалисти.

Според шефа на НЕК в момента според българската позиция цената, която руската страна предлага за АЕЦ „Белене”, е много далеч от базовата от 4 млрд. евро плюс европейската ескалация. Фиксираната цена за АЕЦ „Белене” се завишава с 800 млн. евро и 1 млрд. евро, според която и да е европейска ескалация – било то Евростат 15, 17 или Евростат 27.
Така че изобщо не можем да се говори за реална фиксирана цена, представена от руска страна, заяви още Първанов, подкрепен от свои колеги от НЕК.

Те обясниха, че винаги са се стремили да спазват тръжната процедура и договора, подписан през 2006 г. за базова цена плюс европейска ескалация. Преговорите за „Белене” оглавява финансистът зам.-икономическият министър Марий Косев.

Не се чувствам виновен, каза още Красимир Първанов. Той обясни, че сам не би си подал оставката. Подписаното вчера споразумение 12 е било задължително, иначе НЕК е щяла да отиде на арбитраж.

Със споразумението няма никакво обвързване с какво и да е, стана ясно на пресконференцията. За три месеца ще бъде прегледан въпросът с безопасността на бъдещата атомна централа.
Според Първанов в рамките на следващите три месеца, трябва да се изясни въпросът с цената на бъдещата централа.

Той заяви, че България е поискала от руската страна параметрите на турбината на централата. Искаме западна турбина или „Сименс”, посочи той.
„В момента на тези преговори ги запитахме, че с параметър на турбината 1200 мегавата искаме да ни дадете – за колко време ще се препроектира, за колко време ще се изпълни, каква е цената и кога ще се достави. Ако това може да стане, е по-добър вариант отколкото с руската турбина на ЛМЗ”, каза още шефът на НЕК.