Още вчера неофициално стана ясно, че руската компания ще съди НЕК в Международния арбитражен съд за 58 млн. евро за свършена, но неплатена дейност в АЕЦ "Белене". 
Днес "Атомстройeкспорт" обяви официално, че е подала иска.
„Тази мярка се явява процесуално необходима, тъй като става дума за плащане  на вече свършена работа, за която и двете страни са подписали съответните сертификати”, гласи съобщение, публикувано на сайта на "Атомстройекспорт". Според руснаците България се бави и с вече разсрочени плащания.

НЕК от своя страна изрази изненада, "че трябва да научи този факт от руските медии, а не по официален път от "Атомстройекспорт", се казва в съобщение на компанията, цитирано от БГНЕС.  В преговорите между двете страни НЕК многократно е поставяла въпроса за неизплатените суми, свързани с договор за изкупуване на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене". Сумата дължима от "Атомстройекспорт" на НЕК по тези задължения е над 61 млн. евро. Това е причината, поради която НЕК ЕАД спря плащанията си към "Атомстройекспорт", се казва в съобщението.
От НЕК допълват, че руската компания даже е уведомила с официално писмо, че смята претенциите за обосновани и предлага нова среща между двете страни за разрешаване на тези въпроси. 
"При получаване на официално писмо от руската страна за заведено дело срещу НЕК ЕАД, нашата компания също ще започне съдебна процедура за предявяване на свой иск за неплатено оборудване на стойност 61 млн. евро", добавят от Националната електрическа компания.

Дълбоко вярваме, че това не е нов подход, избран от руската страна, за водене на преговори по проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В началото на месеца България и Русия замразиха официално за три месеца преговорите за строежа на атомната централа „Белене“. Това стана с допълнително споразумение към договора между двете страни от 2006 г. Замразяването бе по искане на българската страна и е свързано с източниците на финансиране на проекта. По този начин държавата отложи съдебен иск по сключения вече договор, но този е за вече свършена работа.

Последна актуализация в 16.00 ч.