Плащания са за работа по проекта за атомната централа, съобщи за РИА Новости представител на руската компания, предаде агенция "Фокус".
„Тази мярка се явява процесуално необходима, тъй като става дума за плащане на вече свършена работа, за която и двете страни са подписали съответните сертификати”, казва той.

Българската страна е готова да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск, съобщиха от МИЕТ.

В началото на месеца България и Русия замразиха официално за три месеца преговорите за строежа на атомната централа „Белене“. Това стана с допълнително споразумение към договора между двете страни от 2006 г. Замразяването бе по искане на българската страна и е свързано с източниците на финансиране на проекта. По този начин държавата отложи съдебен иск по сключения вече договор, но този е за вече свършена работа.
Държавата няма възможност да осигури пари за АЕЦ Белене, не желае руски инвеститор, а държи той да бъде от ЕС, което засега спъва проекта. Исканите пари от руската фирма са за вече свършена работа, която премиерът Борисов нарече преди година гьол. Другият проблем при преговорите са цената на централата, от която и двете страни не отстъпват.

По думите на руския източник, ""Атомстройекспорт" е изпълнил определен обем работа по изграждането на АЕЦ „Белене”, привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси”. „На българския възложител, във връзка със сложно финансово състояние, по негова молба е предоставена отсрочка на плащанията и съгласуван съответния график за погасяване. Тъй като графикът на плащане от страна на възложителя не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото към нея може да бъдат предявени претенции от руските финансови служби по повод непредприемането на мерки по изискване на приходите от износ, и следователно неплащането на данъци по нея в бюджета на Русия”, допълва източникът.

Последна актуализация в 22.30 ч.