Целта на предоставянето на това оборудване е прибалтийските републики да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия, заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес.

Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване. Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал. Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

Миналата седмица президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

САЩ няма да доставят оръжие на Украйна

Решението да не се доставя американско оръжие на Украйна е било взето на 9 февруари от президента на САЩ Барак Обама на среща с Ангела Меркел в Белия дом, съобщи германският посланик в САЩ Петер Витих в интервю за Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
 
Американският президент и германската канцлерка сметнали, че е важно "да се даде възможност на впрегнатите дипломатически и политически усилия" за уреждане на конфликта в Украйна.

"Лидерите на двете страни обмениха мнения по този въпрос и достигнаха до извода, че в настоящия момент не трябва да се правят доставки на смъртоносни отбранителни оръжия за Украйна", каза германският дипломат.