По данни на босненското национално радио мъжът е уахабит*, на около 40 години, съобщи "Фокус". Той е стрелял по посолството с автомат „Калашников”.

Говорителят на дипломатическата мисия Сара Пейчинович не съобщи повече подробности. От посолството посочват, че могат да потвърдят, че е имало инцидент пред сградата и дипломатическата мисия е затворена. Районът е отцепен от полицията и от специалните части.

При нападението са ранени двама полицаи, охраняващи дипломатическата мисия. Единият е прострелян в крака, а другият в главата. Вестник „Дневни аваз”, чиято редакция се намира в близост до посолството, първи съобщи, че нападателят е прострелян в ръката и е откаран в болница. Той е бил с традиционно мюсюлманско облекло и дълга брада. Мъжът е държал и сак, в който може да е имало взривно устройство.

Говорителят на полицията в Сараево Ирфан Нефич потвърди, че нападателят е бил ранен. Той е получил първа помощ на място и след това е закаран в болница, предаде БГНЕС.

Според "Дневни аваз" четирима души е трябвало да атакуват посолството на САЩ.
Според информацията освен нападението срещу американското посолство е била планирана и атака срещу дипломатическата мисия на Великобритания в босненската столица.

В Босна и Херцеговина има малка група последователи на уахабизма. По време на войната в Босна голям брой доброволци от мюсюлмански държави пристигнаха да се сражават в балканската страна. Много от тези мюсюлмански бойци останаха и след конфликта и получиха босненско гражданство.

В средата на септември афганистанските сили за сигурност, подкрепени от бойни хеликоптери на НАТО, се сражаваха над 20 часа с талибани, укрепили се в 12-етажна недостроена сграда в центъра на Кабул, откъдето обстрелваха с ракети американското посолство и щаба на натовските сили ИСАФ.
*Уахабизмът е радикално религиозно течение в сунитския ислям, възникнало в Саудитска Арабия. Под пряко и косвено уахабистко влияние са създадени много от действащите в света терористични групи и организации на радикалния ислям, включително и Ал Кайда.