По традиция най-грандиозното пиротехнично шоу ще се проведе в най-големия американски град - Ню Йорк, и ще бъде видяно от десетки хиляди жители и гости. В много други големи градове също ще се проведат паради. 

В  южните щати обаче празничната атмосфера вече донякъде е провалена, след като властите въведоха забрана за продажбата и използването на пиротехнически средства, предаде радио ”Ехото на Москва”, цитирано от "Фокус". Причината е изключително горещото и сухо време. Всяка искра може да доведе до катастрофални последствия. Още повече, че на този ден американците традиционно организират пикници.

Декларацията за независимост на САЩ от 1776 г. обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са "свободни и независими щати", припомня БГНЕС. Документът е написан най-вече от Томас Джеферсън.

Декларацията заимства две теми от философията на Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление гласи: "Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие".

Декларацията завършва с думите: "Ето защо, ние, представителите на Съединените американски щати в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати... И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно се заклеваме в нашите животи, състояния и свещена чест".