До решението се стигна след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов обяви своето непоколебимо решение да се стигне до тази процедура, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Изпълнителната комисия подкрепи напълно и единодушно гласува решението на председателя на ГЕРБ и министър-председател, се отбелязва в прессъобщението на партията.

Още в четвъртък вотът на доверие, който иска правителството на ГЕРБ, може да бъде разгледан в Народното събрание, каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова пред "Фокус".

За да мине вотът на доверие, е нужно мнозинство 50% плюс 1 от гласовете на присъстващите депутати в пленарната зала, което чисто математически е напълно гарантирано.

"Атака" категорично ще подкрепи кабинета, ако премиерът поиска вот на доверие от парламента, заяви Волен Сидеров пред БТА.
Това е логичен ход при тези атаки от страна на Георги Първанов, Яне Янев, групата около Алексей Петров и неговите медии, както и сините, които се заявиха като опозиция на кабинета, посочи Сидеров. След тази истерична нападка това е начин министър-председателят да затвърди доверието към себе си и да продължи действията и реформите, отбеляза той.  Гласуването на вота на доверие ще покаже кой къде стои в политическото пространство и кой каква игра играе, смята още Сидеров.

Това е изключително силен политически ход, който не беше използван от 1992 г. – тогава падна правителството на Филип Димитров, каза зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на ПГ на "Атака" Павел Шопов по БНТ.  Той обаче уточни,  че не може да бъде направена аналогия със ситуацията от 1992 г., тъй като тогава правителството на Филип Димитров не е имало политическите сили, а сегашното правителство има политическа подкрепа. 

Решението на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие към правителството показва, че управляващите искат формално да "запушат" скандалите и да дисциплинират мнозинството, коментира за БТА лидерът на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че не са дадени отговорите на въпросите, които вълнуват хората - дали управляващите покровителстват контрабандата, къде се губят 2 млрд. лева от контрабанда и защо хората живеят по-бедно. Според него Бойко Борисов може да получи вот на доверие в парламента, но не е ясно какъв е вотът на обществото.

Не е изненада намерението на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие от парламента, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Той призна, че все пак това е смел ход на министър-председателя. Местан припомни, че още преди време е прогнозирал подобно действие на премиера и затова не е изненадан от това.

Лидерът на СДС и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров определи искането на Борисов за вот на доверие от парламента като "уговорен мач", при който е ясен резултатът.

Решението за вота на доверие идва след скандалите с подслушването и разпространените записи на разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов с министри и депутати от ГЕРБ. Последният огласен запис в медиите беше на Танов с  премиера, според който Борисов покровителства бирен бос. Премиерът и Танов заявиха, че записите са манипулирани и те ще бъдат дадени за експертен анализ в чужбина. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък определи появилите се записи като атака на хора от бившата Държавна сигурност.

Скандалните записи предизвикаха остър политически дебат. От БСП заявиха, че ще искат вот на недоверие, а от ДПС изтъкнаха ,че ще го подкрепят. От десните партии също реагираха остро и поискаха да бъде изяснено дали са автентични записите и дали са СРС-та, както и смяната на Танов и Цветанов.

Междувремнно последното изследване на МБМД,  обявено по-рано днес, показва, че политически скандали, свързани с подслушаните разговори на директора на Агенция "Митници", имат известен стабилизиращ ефект за подкрепата за ГЕРБ и правителството. Доверието към премиера Бойко Борисов се запазва в рамките на 43-44%, съобщи Мирослава Радева от МБМД.