Според експертите новите ядрени мощности в Козлодуй ще струват 1 млрд. евро по-малко от АЕЦ "Белене" заради съществуващата инфраструктура, каза той, цитиран от БНТ.

"АЕЦ "Козлодуй" ще продължи да бъде възпиращ фактор срещу поскъпването на тока, защото произвежда най-евтината и най-екологична енергия у нас. Ако АЕЦ не продава тока на вътрешния пазар под неговата себестойност, скокът на цената щеше да бъде не 13, а 24%", подчерта Николов и допълни, че българската централа е сред 10-те най-добри ядрени мощности в света.

Два дни след референдума за нова ядрена централа, премиерът Бойко Борисов обяви категорично пред американски бизнесмени, че държавата ще строи 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй".
"5-и и 6-и реактор ще бъдат удължени. Въглищата и "Мариците" са добра диверсификация. Да, още са скъпи, но в един критичен момент България ще успее да удържи необходимостта от електричество чрез тези централи", каза той и посочи, че в момента държим електроенергия, която няма пазар и няма какво да се прави с нея.

Приходите от продажби на електроенергия, произведена от АЕЦ "Козлодуй", са 805 523 000 лева за 2012 година, а реализираната печалба за дружеството е 158 милиона лева по предварителни счетоводни данни, обяви още Николов.
Той посочи, че това е най-голямата финансова печалба, реализирана от АЕЦ "Козлодуй" през последните години, и над очакваните крайни резултати, предаде БТА.

Произведената и доставена в електроенергийната система на страна през предходната година електроенергия е 14 860 901 мегаватчаса, което е приблизително 33,6 на сто от националното производство, допълни Николов. Над 61 на сто от производството на АЕЦ "Козлодуй" е продадено на регулирания пазар, като е формирало само 50 на сто от общия размер на приходите от 805 милиона лева.

Николов уточни, че от този пазар централата е загубила 35 милиона лева, тъй като е продавала под себестойността електроенергия. По думите му АЕЦ продължава да изпълнява социалната си функция като производител на най-евтината електроенергия в страната, което е позволило ръстът на цените за крайния потребител да е само 13 на сто.
Другата половина от общите приходи са формирани от продажбата на 39 на сто от произведената от АЕЦ електроенергия на свободния пазар, каза още изпълнителният директор на атомната централа.

В отговор на въпрос Николов посочи, че АЕЦ "Козлодуй" ще продължава да изпълнява социалната си роля на регулирания пазар, но ще изпълни лиценза си за търговия на електроенергия "до граница" на свободния пазар, което ще доведе до повече приходи от продажбите на свободния пазар. По думите му в момента пазарът на електроенергия е негативен, затова са прекратени търговете за продажба от централата на свободния енергиен пазар. Той отбеляза, че в търга за квотите за февруари са постигнати цени от 54 лева за мегават, което е близко до себестойността на произвежданата от АЕЦ електроенергия.
Според него заради намаляване на потреблението, стагнацията на пазара ще продължи, а цените ще падат.