Звездите от фантастичната поредица за момчето магьосник Хари Потър се появиха на червения килим в Лондон за световната премиера на първия от общо два филма, с които приключва сагата за приключенията на момчето вълшебник. на филма "Хари Потър и даровете на смъртта. Част 1", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Хиляди почитатели се събраха на Лестър Скуеър преди паметното събитие, с надеждата поне да зърнат 21-годишния Даниел Радклиф, 20-годишната Ема Уотсън, както и 22-годишния Рупърт Гринт. Те играят ролите на Хари и неговите най-добри приятели Хърмаяни и Рон във всички осем филми от поредицата. "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част първа" е първият от двата филма, базирана на седмата и последна книга на авторката Джоан Роулинг.

Снимките на Част първа и Част втора приключиха по-рано тази година и тримата актьори в момента са изправени пред несигурно бъдеще, тъй като ще трябва да изоставят екранните си образи и да се впуснат в света като възрастни хора.

"Това е краят на една епоха", заяви Радклиф, като допълни, че когато снимките са приключили всички са били тъжни и са плакали. Все пак, той призна, че се радва, че ще може да продължи напред с живота и кариерата си, като допълни: "Десет години са достатъчно за един екранен герой". Първият филм от поредицата за Хари Потър излезе през 2001 г., четири години след като Роулинг публикува първата си книга. Оттогава шестте филма от поредицата имат приходи от повече от 5,4 милиарда долара от продажбите на билети в световен мащаб.

Лентата "Хари Потър и Даровете на смъртта - част първа" ще има още една официална премиера в понеделник в Ню Йорк, а по екраните ще тръгне на 19 ноември, включително и в България.

Благодарение на небивалия интерес сред зрителите, досегашните шест филма от 2001 г. досега са донесли 5.4 милиарда долара приходи на създателите си.