На конгреса на ХДС тя добави, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.

Ангела Меркел заяви още, че „просто е грешно“ да се организират нови избори в страната след провала на преговорите за коалиционно споразумение. Изявлението бе направено по време на обръщение към регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз в провинцията Мекленбург-Долна померания.

По-рано преговорите за "ямайска" коалиция в Германия, между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и "Зелени" се провалиха, след като водената от Кристиан Линднер формация се отказа от участие в управлението.

Членовете на германската Социалдемократическа партия вероятно ще одобрят подновена коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение, заяви член на изпълнителното ръководство на СПД.

В интервю за в. "Пасауер нойе пресе" Нилс Анен призова за бързи действия за сформиране на ново правителство на Германия предвид многобройните кризи по света и заяви, че "голяма коалиция" не може да бъде изключена.

По думите му СПД трябва да чуе от "провалилия се канцлер" как тя си представя бъдещето управление, преди да се съгласи с още едно четиригодишно обвързване с консерваторите.

Вчера лидерът на СПД Мартин Шулц се съгласи за разговори с Меркел за съживяване на коалиционното правителство, но подчерта, че решение не е взето и че партийните членове ще имат последната дума по каквато и да било сделка.

По думите му партийните лидери са се съгласили за разговори от чувство за отговорност пред Германия и Европа.

Германците са разколебани относно Меркел

Гражданите на Германия са разделени в мненията си дали Ангела Меркел трябва да остане канцлер, ако в страната се състоят нови избори за Бундестаг. Това сочат резултатите от проучване на социологическата агенция"YouGov".

Около 40 на сто от респондентите желаят Меркел да остане начело на правителството, а 41 процента са против.

Относно лидера на социалдемократите Мартин Шулц едва 23 на сто от запитаните смятат, че той трябва отново да се кандидатира за канцлер при нови избори, а 56 процента са на противоположното мнение.

Анкетата сред около хиляда гласоподаватели установява, че 65 на сто от тях не виждат проблем в произвеждането на нови избори, в случай че не може да бъде съставено коалиционно правителство, при което 59 процента от хората декларират, че биха гласували за същата партия, която са подкрепили във вота на 24 септември, а едва 8 процента биха променили избора си.