За този период  нестандартни проби с над 2% ГМО са получени при проверка на български кренвирши, шпек, сурови кебапчета, сурова наденица, колбаси, соеви гранулати, обикновени вафли с лимонов крем. Само в една проба - соев протеин, е установена неразрешена генетична модификация за ЕС.

От общо 181 проби в 27 соеви концентрата и гранулата, в 14 месни продукта, в 2 броя соев летицин, 6 броя царевично брашно, два царевични хляба, както и в пуканки е било установено ГМО в допустимите граници под 0.9 на сто. За тези продукти не се изисква да бъдат обозначени.

Според Синята коалиция Министерството на здравеопазването не изпълнява задължението си да публикува на страницата си списък с всички разрешени храни, които съдържат ГМО и заявиха, че ще отправят питане към здравния министър по този въпрос.

В отговор от МЗ съобщиха, че на сайта на ведомоството е публикувана изчерпателна информация за ГМО и съдържанието им в храните.

Съгласно изискванията на Закона за храните и регламент на ЕС през 2004 г. в страната е създадена Национална лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ. Там се изследват храните в България за наличие на ГМО, уточняват от МЗ.

Според нормативната база у нас на етикиране подлежат продуктите, в които има ГМО над 0,9%. Резултатите се оповестяват на сайта на РИОКОЗ-София. Там всяка година се публикува и отчет на Националната лаборатория за контрола на ГМО в храните, както и седмичен отчет на изследваните проби и резултатите от тях.  Когато има несъответстващи проби съответната инспекция ги санкционира с актове и наказателни постановления.

От 2004 г. до края на 2008 г. са проверени 1128 проби. В 75 от тях е установено, че има съдържание на ГМО над 0.9%. Здравните инспектори са взели и съответните мерки за слагането на етикети върху тези продукти от производителите или вносителите им, изтъкват още от МЗ.

От екоминистерството пък днес съобщиха, че България вече има специализирана лаборатория, която ще изследва проби за ГМО в околната среда.

От Синята коалиция съобщиха още, че  вече са внесли законопроект за забрана на  влагането на продукти и съставки, съдържащи ГМО, при производство на детски храни.