Обвинението срещу директора на тютюневия холдинг е за укриване на данъци в размер на 128 649,56 лв. Задълженията на Лачев са за доходи извън заплатата за около 1 млн. лева, получени през 2004 г., 2005 г. и 2006 г., предаде БНТ.
Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Илиев каза, че повдигнатото обвинение е заради недекларирани имоти на Лачев. Той притежавал имоти около София, в Сапарева баня, в Банско, както и на Черноморието.
По-рано днес Лачев бе разпитан в Националното следствие, където му е повдигнато обвинението. След това си тръгнал, тъй като му е определена мярка за неотклонение 5000 лева "парична гаранция".
Илиев добави, че прокуратурата няма да поиска отстраняването на Лачев, тъй като престъплението, за което е обвинен, не е извършено като длъжностно лице.
Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска Надзорният съвет на "Булгартабак холдинг" АД да отстрани изпълнителния директор до приключването на наказателните производства срещу него, съобщи БТА. Димитров се срещна със зам.-министъра на икономиката и енергетиката и председател на надзора на холдинга Анна Янева, с която е говорил за временното отстраняване на Лачев.
По-късно министърът се е срещнал и със самия Христо Лачев, който е поел личен ангажимент да поиска неплатен отпуск до приключването на наказателните производства срещу него, за да няма съмнение, че пречи за събирането на доказателства. Това каза Димитров пред журналисти.
Пред БТА Христо Лачев заяви, че не е укривал данъци и това по думите му ще се изясни след приключване на ревизията.
В началото на март стана ясно, че СГП е образувала месец по-рано две досъдебни производства за длъжностни престъпления в особено големи размери и за укриване на доходи срещу Лачев. Съмнението бе за източване на дружеството чрез договори за реклама с фирми фантоми за над 1 млн. лв. Тогава стана ясно, че Лачев се разследва за укрити доходи и неплатени данъци. (виж повече в линка)