Вчера председателят на парламента Михаил Миков призова в обръщение журналистите към отговорно поведение и спокойно отразяване на протестите. Според него много телевизии допринасят за ескалиране на напрежението.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък заяви, че всяка вечер журналистите лъжат и харчат парите на данъкоплатците. Телевизиите изпълнявали поръчки на чужди монополи, манипулират и поощряват протестите.

"Обществото има право да получава достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация. Не приемаме политическите и институционални опити за влияние върху свободата
на словото и редакционната ни независимост", пише в декларация на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и БНТ.

В едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите, казват двете институции.

Законът за радиото и телевизията не допуска "политическа и икономическа намеса в дейността на радио- и телевизионните оператори", обявиха от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Членовете на съвета подкрепят и са солидарни с журналистите в правото им сами да формират програмното съдържание според професионалните си стандарти при гарантирана редакционна независимост и свобода на словото в страната.

Над 70 журналисти от печатни и електронни издания се обединиха в декларация срещу изказването на Михаил Миков. Те са категорични, че подобна позиция - посочване на “правилната” и заклеймяване на “неправилната” журналистика е недопустима и представлява опит за цензура и сплашване.

На думите на Миков реагира и президентът Росен Плевнелиев:

"Не би било добре да се размахва пръст и към едни журналисти, които обективно и в интерес на нацията показват събитията в държавата дотолкова, доколкото те спазват моралния етичен кодекс на българската журналистика и европейските правила за обективна журналистика."

"Лично аз не си позволявам да соча с пръст дори и към една медийна империя, която в последните няколко месеца прави всичко друго, но не и обективна журналистика и то директно спрямо държавния глава", каза Плевнелиев.