Ислам беше задържан в събота в южната част на страната.

Командирът на бойците, които са го заловили -  Ахмед Амури, разказва пред вестниците "Кориере дела сера" и "Гардиън", че е бил информиран, че в района на град Обари, където бе извършен арестът, се укривала важна личност, която се представяла за туарег - (туарегите са номадски народ в Африка който се придвижва с камилски кервани - бел. ред.). Той обаче не знаел точно за кого става дума, предаде БТА.

За самата операция Амури разказва, че синът на Кадафи пристигнал с две коли. Бойците ги спрели и наредили на пасажерите да слязат. Когато видял, че ще бъде арестуван, Сейф ал Ислам се хвърлил по очи на земята и започнал да цапа лицето си с пясък, за да не го разпознаят. Бойците му наредили да се изправи и тогава той казал: "Добре, или стреляйте по мен или ме отведете в Зинтан".

Бойците изпълнили второто искане на Сейф ал Ислам и сега той е в Зинтан. Там обаче шефът на местния военен съвет Мохамед ал Хабаш започнал да поставя условия, при които ще предаде Сейф ал Ислам на управляващите в Триполи. Първото било, че той ще остане в ареста в Зинтан, докато Либия не се сдобие с ефикасна съдебна система. Второто - синът на Кадафи да бъде съден в родината си, а не да бъде изпращан в Хага, където е издирван от Международния наказателен съд (МНС).

Британският вестник "Гардиън" пише, че едно от исканията на хората, държащи Сейф ал Ислам в ръцете си, е процесът срещу него да се води не в Триполи, а в Зинтан. Това обаче изглежда доста трудно. Съдът в Зинтан не е оборудван както трябва, за да се водят там международни дела за военни престъпления. Разрушенията в града са големи. Няма хотел, телефоните работят, но интернетът е много бавен. Един процес срещу Сейф ал Ислам в Зинтан ще наложи всички, които ще участват в него - адвокати, журналисти, свидетели, съдии и прочие, да се придвижват два дни от Триполи.

Вестник "Дейли телеграф" пък съобщава, че на път за Зинтан в самолета Сейф ал Ислам е говорил малко. В машината имало и журналист на Ройтерс. Когато самолетът кацнал и на летището в Зинтан, се появило ликуващо множество, Сейф ал Ислам отказал да слезе, уплашен, че ще го сполети същата съдба като баща му, който след като беше заловен от революционните бойци, беше бит и после убит. "Оставам тук. Те ще изпразнят оръжията си в мен в секундата, в която сляза от самолета", казал Сейф ал Ислам.

По информация на излизащия в Лондон арабски вестник "Аш Шарк ал аусат" той възнамерявал да избяга в Нигер според предварително уговорен план с брат му Саади. Смята се, че Саади, който от два месеца е в африканската страна и получи политическо убежище, е чакал брат си от другата страна на границата.

Изданието разкрива, че седмица преди Сейф да бъде хванат, революционните либийски сили успели да внедрят човек в малката група, която го съпровождала, без никой да заподозре. Освен това била извършена голяма операция по подслушване на телефони. Според разузнавателни данни ден преди залавянето му Сейф ал Ислам разговарял с майка си и сестра си, които са в Алжир, за няколко минути, за да ги успокои, че е добре и че скоро ще се премести на по-сигурно място. Той не споменал Нигер, тъй като знаел, че разговорите се подслушват. Вторият разговор, с брат му Саади, обаче показал, че именно Нигер е следващата му дестинация.

"Твърдим пред международната общност, както и пред тези, които искат демокрация и свобода, че ще има честен процес срещу Сейф ал Ислам", коментира междувременно пред БТА временно управляващият посолството на Либия у нас Иса Рабия Омар Ашур. Дипломатът добави, че той ще има право на защита и на посещения, като отбеляза, че либийският народ е бил лишен от тези права по време на управлението на баща му.


Либийските бойци, които държат в плен Сейф ал Ислам, разпространиха видеозапис с него, предаде Ройтерс. Във видеото, качено в Youtube, той обяснява, че раната на ръката му е резултат от въздушен удар на НАТО преди месец по конвоя му на 140 км югоизточно от Триполи. Кадри след ареста му вече показаха, че му липсват части от три пръста на дясната ръка. Снимките на бинтованите пръсти повдигнаха съмнения, че той може да е бил малтретиран от пленилите го бойци.