Камарата на депутатите одобри закона с 314 гласа "за" при 300 "против". Изходът от гласуването бе очакван, предвид факта че десноцентристкото правителство на премиера Силвио Берлускони получи безпроблемно вот на доверие в долната камара на парламента по-рано днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сенатът одобри на 7 септември пакета, който предвижда увеличаване на ДДС с 1% (от 20 на 21 на сто), намаляване на държавните разходи, въвеждане на супер-данък за големите доходи и повишаване на пенсионната възраст за жените в частния сектор до 65 години.
Така нареченият данък за богатите ще обложи с допълнителни 3% доходите над 300 000 евро годишно.

Държавният дълг на Италия, който е един от най-високите в света в абсолютно изражение, е достигнал през юли рекордното равнище от почти 1,912 трилиона евро, съобщи централната банка. Тя не посочи точното съотношение между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП), но то се оценява на около 120%.

Докато Камарата на депутатите гласуваше, стотици хора протестираха пред нейната сграда срещу пакета с бюджетни икономии. Демонстрантите изстреляха фойерверки, обърнаха кошчета за боклук и замеряха полицаи с предмети. За момента няма данни за пострадали хора. Това бе поредният протест срещу пакета.
Миналата седмица в Италия се проведе обща стачка срещу плана, в която се включиха стотици хиляди души.