От 1996 г. той се укрива от правосъдието, припомня "Фокус".

Младич е обвинен, че като командващ Главния щаб на Армията на босненските сърби през юли 1995 г. в Сребреница е наредил избиването на 7000 мюсюлмански мъже и деца и прогонването на около 30 000 жени.

Нападението над Сребреница е започнало на 6 юли 1995 г. и е приключило с влизане на Младич в града пет дни по-късно.
Предполага се, че обвинението на Младич ще влияе върху съдебните процеси пред Трибунала на останалите сръбски военнопрестъпници.

Младич е роден през 1943 г. в Божиновичи, община Калиновик, Босна и Херцеговина. Бил е старшина в Югославската народна армия (ЮНА) в Македония, Косово и Хърватия и Република Сръбска.

През 1991 г. е бил командващ на Деветия корпус на ЮНА в Книн, а през 1992 година, когато е повишен в чин генерал-подполковник, назначен е за командващ на Втората военна област на ЮНА в Сараево. Началник на Главния щаб на Армията на босненските сърби става през май 1992 г.

Младич е арестуван в Сърбия, обясни по-рано днес на пресконфереция президентът на страната Борис Тадич. Генералът е арестуван от спецслужбите в село Лазарово до Зренянин, като е използвал фалшиви документи на името на Милорад Комадич.

През лятото на 2008 г. бе арестуван и Радован Караджич - другата ключова фигура от войната в Босна и Херцеговина. Докато бъде заловен, работил в частна белградска детска клиника като лекар под името Драган Дабич и се е занимавал с алтернативна медицина. Занимавал се е с биоенергия и имал собствен сайт. В лекарския кабинет, където е получавал заплата, не са знаели самоличността му.

Обвинен е във всичките четири категории престъпления, преследвани от Хагския Трибунал - геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и тежки нарушения на Женевските конвенции от 1949 г.
Обвинителният акт на пет места посочва, че съществена част от престъпленията той е извършил съвместно с Момчило Краишник и Биляна Плавшич (членове на колективното Председателство на Република Сръбска през 1992 г.).

Периодът на отговорността е 1 юли 1991 - 30 ноември 1995, а най-краткото резюме на обвинението гласи: Караджич е "въвел и наложил /…/ непоносими условия за живот, инициирал е преследването и тактиката на терор, с която да принуди несърбите да напуснат тези области, както и депортирането и физическото изтребление на онези, които не искат да напуснат."

В обвинителния акт на Караджич фигурират най-известните престъпления на босненските сръбски сили.
Всички деяния, квалифицирани като "геноцид" или "съучастие в геноцид" са били извършени, за да се унищожат частично или изцяло босненските мюсюлмани и босненските хървати като такива.