Сумата от 8 млрд. евро бе спомената в четвъртък от изпълнителния директор за ядрения енергиен комплекс в "Росатом" Кирил Комаров пред пред Държавната дума на Русия. 

В петък изявлението му предизвика коментари в българския парламент и декларация на „Синята коалиция“, която поиска управляващите да спрат проекта и да се обяви общонационален референдум за продължаването му.

Досега се знаеше, че руската страна настоява за 6.3 млрд. евро, а българската държава държи цената да не надвишава 5 млрд. евро.

От прессъобщението на "Росатом" става ясно, че в изказването си Комаров е имал предвид общия обем на инвестициите, т.е. вложените до момента средства, разходите за консултанти, както и самия договор за изграждането, за който руската страна продължава да настоява да е 6.298 млрд. евро.

България може да преосмисли целесъобразността на проекта "Белене", ако руската страна обвърже по–високата му цена с безопасността, каза по-рано министър Трайко Траков по време на парламентарния контрол. Министърът съобщи още, че е изпратил близо 30 нови въпроси свързани с сигурността на атомната централа с оглед на аварията на японската АЕЦ "Фукушима".

В същото време от Синята коалиция поискаха в декларация замразяването на проекта "Белене" и  поиска бъдещето на атамната централа да се реши след референдум.

Досега се знаеше, че руснаците държат твърдо на фиксирана цена за АЕЦ „Белене“ от 6.3 млрд. евро, докато българската страна държи на максимум 5 - 5.5 млрд. евро.