Това каза на парламентарния контрол министър Трайчо Трайков. Тези гаранции ще трябва да бъдат потвърдени от Международната агенция за атомна енергия и ЕК. При необходимост ще бъдат поискани допълнителни изследвания от независима институция, допълни министърът, предаде БТА.

До края на 2011 г. министерството ще разгледа и оцени риска и безопасността на АЕЦ "Белене" под егидата на МААЕ, включително ще се правят оценки и анализи на рисковете от наводняване, пожар, взрив, сеизмичен риск, технологичен риск от спиране на охлаждането на активните зони на реактора, като се вземат предвид поуките от произшествието в Япония.
Според последния доклад на БАН от 1998 г. площадката на АЕЦ "Белене" се намира в стабилната сеизмична част на Мизийската платформа, която се характеризира с отсъствие на земетресение с магнитуд по-голям от четвърта степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, посочи Трайков.

Техническата комисия по проекта "Белене" е поставила на руската страна близо 30 нови въпроса след инцидента в Япония, свързани със сигурността на централа. Очакваме отговорите им, придружени с изследвания и доказателства.
Не бихме си позволили компромис с безопасността и икономическата целесъобразност на проекта, разговорите по дискусионната тема за цената на проекта започват там, където свършват разговорите за сигурността, посочи Трайков.
Пред нас не стои елементарният въпрос за отказ от развитие на ядрената енергетика в България, а необходимостта тя да се развива при максимално спазване на високите стандарти за ядрена безопасност, подчерта той.

България може да преосмисли целесъобразността на проекта "Белене", ако руската страна обвърже по–високата му цена с безопасността, стана ясно още от думите на Трайков по време на парламентарния контрол по повод . В същото време от Синята коалиция поискаха в декларация замразяването на проекта "Белене" и  поиска бъдещето на атамната централа да се реши след референдум.
 
"Росатом" проектът АЕЦ Белене е "напълно готов" и ще струва 8 млрд. долара. Това стана от изкузване в четвъртък на изпълнителният директор на дирекцията за ядрения енергиен комплекс на "Росатом" Кирил Комаров пред Държавната дума (долната камара на руския парламент), предаде ИТАР -ТАСС. Според него никакви външни фактори, като оставим настрана "политическите емоции", не могат кардинално да повлияят на проекта.


Посочената от Комаров цена 8 млрд. евро се разминава с досегашните твърдения на "Росатом". Досега се знаеше, че руснаците държат твърдо на фиксирана цена за АЕЦ „Белене“ от 6.3 млрд. евро, докато българската страна държи на максимум 5 - 5.5 млрд. евро.