8 млрд. евро е инвестицията за ”Белене”

Руската компания „Росатом“ потвърди, че цялостната цена на проекта АЕЦ „Белене“ ще излезе 8 млрд. евро. В писмо на компанията до българските медии се казва, че това е общият обем на инвестициите в проекта.

Обратно в новината

Коментари - 8 млрд. евро е инвестицията за ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-добре на тъмно -но жив, отколкото на много светло- но облъчен/умрял/.

Рискът за човек от АЕЦ е 50 000 пъти по-малък отколкото риска от автомобилна катастрофа. Нека забраним автомобилите тогава, защо АЕЦ.

Строежът струва 8 млрд. Погребването след изтичане на експлоатационния срок ще струва още 8 млрд. Някой смята ли го? С 8 млрд. евро колко бихме намалили консумацията с енергоспестяващи технологии? Кое е по изгодно? Да харчим 5-6 пъти повече от средното за Европа или да го намалим до 2-3 пъти?

Фонд извеждане от експлоатация е включен в цената на тока, така че не си мъчи малкото мозъче с неща които не разбираш. А ако искаме да имаме европейски стандарт трябва да произвеждаме, а не да си чешем езиците като сега и нищо да не работи. А за производство трябва ток. Така че АЕЦ Белене ще е предпоставка за развитие бъдещата индустрия.

Оф писна ми от тия! Нашето правителство да намери Европейски или Американски партньори и с тях да се строи!

Разбира се, че ще стане каквото каже Русия. Не се заблуждавайте в каквото и да анти-руско поведение от страната на управляващи.

Мене пък ми писна от мрънкането на женчовци като теб. Нямаш ли си работа, а само мрънкаш за нещо които не разбираш.

Значи 8 милиарда евро. Понеже г-да руснаците и защитниците на АЕЦ Белене говореха, колко е изгодна и че щяла да се изплати за 10 - 15 години, нека до го сметнем. Преди една седмица официално обявиха чистата печалба на АЕЦ Козлодуй за 2010 година - 63 милиона лева или 32,3 милиона евро. Няма да е толкова, но да приемем, че АЕЦ Белене е 2 ПЪТИ ПО-ПЕЧЕЛИВША - значи, чистата печалба на година (при сегашни по-евтини цени на всичко - гориво, труд и т.н.) тогава ще бъде около около 65 млн. евро. Значи АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ ИЗПЛАТИ ЗА ИМА - НЯМА 123 ГОДИНИ! Е, тя щяла да работи около 60 години (не, че ще стане, ама така ни агитират). Аме на страхотна далавера сме, бе! Ей, аман от лакоми комисионери руски ибрикчии от БСП, а сега и от ГЕРБ!!!

Само да попитам - колко струват 500 вятърни перки по 2МВт всяка? Едва ли ще са 4млрд евро. А толкова излиза един реактор със същата мощност. Освен това ще трябва да съхраняваме практически вечно радиоактивни боклуци, някои от които са с период на полуразпад стотици, че и хиляди години. Да не говорим и колко от тях са силно токсични като химични елементи. 8 милиарда за двата реактора прави цена от 4000 евро на киловат инсталирана мощност. Ами то в момента слънчевите панели са по-евтини бе!

Явно сметките не са ти силно място. Виж в сайта на ДКЕВР колко по-висока цената на тока от перки и слънчеви панели, докато тока от АЕЦ Белене е на пазарна цена. Защо ли?

Костов да плати референдума, пари има достатъчно!

Като го направят съвместно с изборите и няма да струва кой-знае колко много. Сега ще гледаме, как Боко и сие се гънат и се опитват да оправдаят 8 млрд евро за централата с нейната безопасност... Ей, това руснак, комо-социалист и милиционер срама нямат!

и тия че клекнат - начин друг нема

Хайде бре от 4 часа е новината и още няма коментари спите , спите господа зелени :)

Човекът на снимката е Сергей Кириенко. А вие просто не знаете за кого пишете :))))))))

Руските инвестиции са пагубни за България. България не се нуждае от Белене.

Мелиха, защо не се загрижиш за това че твоята родина Турция ще прави поне 4 блока от същите като тези в Белене. Значи България няма нужда, а твоята родина има, така ли?

спокоино;това е финансово неосъществим проект-бедна българия няма откъде да вземе 11 милиарда,тоест от бг данъкоплаците.........повечето от българите в трудоспособна възраст са в чужбина,от циганите,пенсионерите и безработните ли ще ги вземат? червените отрепки в бг и русия също няма да ги извадят от джоба си за да реализират един икономически неизгоден проект..........циркът е пълен, всички знаем за наглостта на руснаците но този път нахалствотот им надмина всички граници........

Руските оферти за цената на АЕЦ Белене стана руска рулетка! Как ще се мине да натисне спусъка! Не бяха 6.5, не бяха 8, не бяха 10 милиарда евро! А радиацията после ние българите ще я лапаме! Така както беше от Чернобил!