По-рано днес Кремъл съобщи, че президентът Дмитрий Медведев е освободил от длъжност кмета на Москва Юрий Лужков, защото е "изгубил доверието на президента на Руската федерация". Напоследък руски медии публикуваха критични материали за Юрий Лужков и го свързаха с корупционни афери.

Уставът на „Единна Русия” предполага автоматично изключване на член на партията, ако той сам е подал молба за напускане, съобщава руската агенция Интерфакс, цитирана от "Фокус".

"Единна Русия" ще представи до две седмици кандидатури за нов кмет на Москва, предаде още Интерфакс. Управляващата партия ще предложи за поста най-малко трима души, предаде БТА.

Юрий Лужков беше един от председателите на Върховния съвет на "Единна Русия". В средата на септември в разгара на медийната кампания срещу московския кмет, за която се смята, че е организирана от Кремъл, Лужков получи безусловната подкрепа на московската секция на "Единна Русия".

Междувременно Дмитрий Медведев заяви, че по-късно ще реши кой да стане кмет на Москва, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
В отговор на журналистически въпроси Медведев нарече Владимир Ресин, когото назначи за изпълняващ длъжността, "човек опитен, способен да запази (града) нормално управляем". "Щом ми бъдат представени кандидатурите, ще взема решение кой да бъде московски кмет", каза президентът.

Руският премиер Владимир Путин подкрепи решението на президента да уволни кмета на Москва Лужков.
"Лужков трябваше да предприеме своевременно необходимите стъпки за нормализиране на ситуацията", коментира премиерът. При това той обърна внимание, че "президентът на Русия е действал в строго съответствие със закона и в рамките на своите компетенции".
"Юрий Михайлович (Лужков) направи много за развитието на Москва и в известна степен се явява значима фигура в съвременна Русия", отбеляза Путин. В същото време той подчерта, че е "съвършено очевидно, че отношенията между кмета на Москва и президента не се получиха, а между впрочем кметът се явява подчинен на президента, а не обратното", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Дмитрий Медведев, който приключва тридневното си посещение в Китай, не изключи възможността да освободи в бъдеще други ръководители с такава формулировка - загуба на доверие.