Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Газета.Ру.

Решението е свързано със “загуба на доверие от страна на президента“, се казва в официалното прессъобщение. Указът за освобождаването на Лужков влиза в сила веднага, допълва РИА Новости.

За изпълняващ длъжността кмет на руската столица е назначен първият заместник-кмет на Москва Владимир Ресин.

По информация на Интерфакс Лужков е разбрал за уволнението си, когато пристигнал на работното си място тази сутрин в 7.50 ч. московско време. Дмитрий Медведев не планирал среща с уволнения кмет, предаде "Фокус".

Вчера Юрий Лужков заяви, че няма да подаде сам оставка, след като според руски медии бил предупреден, че разполага с една седмица да се оттегли доброволно.
Неотдавна няколко руски телевизии излъчиха критични материали за Лужков. Споменати бяха корупционни афери с участието на московски чиновници, бизнесът на съпругата му Елена Батурина, нарушения, свързани с реконструкцията на легендарната скулптура на Вера Мухина "Работник и колхозничка" в Москва и с градоустройството на руската столица, където по вина на местните власти били събаряни исторически сгради - архитектурни паметници.

Според медиите Кремъл бил раздразнен от опити на московския кмет да "забие клин" между президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин по повод спора за строеж на магистрала Москва - Санкт Петербург през девствена гора. Тогава Лужков зае страната на премиера Владимир Путин.
 
Миналата седмица Юрий Лужков празнува в Австрия своя 74-ти рожден ден.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по международни отношения Константин Косачов, който е член на президиума на Генералния съвет на „Единна Русия” заяви, че е възможно Лужков да бъде изключен и от Висшия съвет на управляващата партия, предаде "Фокус".