Критиките на НЕК са в отговор на вчерашното изявление на ЕВН, че  НЕК има вина за проблемите с тока по Южното Черноморие.

"Учудваща е липсата на коментар от страна на EVN България по отношение на въпроса защо електроразпределителното дружество сключва непрекъснато договори за присъединяване към мрежата с безбройните нови хотели и взема парите на клиентите си, след като е наясно, че електропреносната мрежа в региона няма такава мощност и не отговаря на всички технически изисквания за свързване на обекти на потребители", отбелязва НЕК в писмо до медиите по повод на нарушеното снабдяване с ток северно от Бургас през последната седмица, предаде "Фокус".

Австрийската компания ЕВН снабдява с електричество населените места в Югоизточна България, включително крайморските курорти северно от Бургас. През последната седмица по Южното Черноморие бяха регистрирани няколко прекъсвания на тока.

ЕВН не е направила  и електроразпределителн инвестиции за изграждането на собствен електропровода инфраструктура, които да решат трайно проблема с повишената консумация на ток в пръстена Бургас-Старо Оряхово, заявяват от националната компания. НЕК ЕАД и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ЕАД не носят отговорност за подписването от страна на ЕВН на изключително голям брой договори за присъединяване към мрежата, без това да е съгласувано с тях, посочват от НЕК.

В отговор от ЕВН отбелязват в съобщение до медиите, че по закон мрежовият оператор няма право да откаже присъединяване на потребители и производители на електроенергия, предаде БТА. Направените инвестиции за периода 2006-2009 г. в област Бургас са 77,3 млн. лева, за 2010 г. са предвидени 10 млн. лв., посочват от ЕВН. От дружеството припомнят, че от 2006 г. са инсталирали три мобилни подстанции в региона, които работят с пълна мощност. Общата им стойност е 9,6 млн. лв., а мощността им - 38 мегавата за района от Поморие до Обзор, отбелязват от ЕВН.

Електроразпределителното дружество информира, че до момента в областта са изградени 134 км нови електропроводи - средно напрежение, 234 км нови електропроводи - ниско напрежение, и 135 нови трафопоста и възлови станции. Целта на тези инвестиции е да се отговори на темпа на икономическо развитие на региона и да бъде подпомогнат туристическият сектор, се посочва в съобщението.

Прехвърлянето на отговорността между дружествата няма да реши проблема с капацитета на електропреносната мрежа в района на Бургас, отбелязват от НЕК. "В енергетиката няма индивидуални играчи, а всички сме от един отбор - този на България, а задачата ни е да сме в услуга на потребителя", посочват още от националната компания и призовават за диалог.

ЕВН България винаги е била и продължава да бъде отворена за диалог за нуждата от инвестиции, които да осигурят сигурност и качество на електрозахранването в България, се посочва пък в съобщението на австрийската компания.

Вчера изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Мария Михалева коментира пред журналисти, че три денонощия телефонът й не е спирал да звъни заради информациите ще има или не режим на тока в курорта.  По думите й от НЕК казвали, че няма режим, а от ЕВН, че ще почне режим пет към едно.
От министерството на икономиката обаче получили уверенение, че режим на тока в морските курорти няма да има.