Осигурителният стаж, необходим за пенсиониране, се очаква да расте от януари 2011 година плавно - с по една година през следващата, през 2012 и 2013 г., предаде БТА. След натиска от страна на синдикати, работодатели, експерти и граждани, правителството се отказа от първоначалната идея осигурителният стаж за пенсия да се повиши наведнъж с три години от юли 2011 г.

При плавното нарастване на стажа няма да се дава възможност за по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, както предвиждаха проектопромените при вариант увеличаване на стажа с 3 години. Остават обаче предложенията за бонуси от 3% за всяка година допълнителен стаж в случай, че човек остава на работа при навършени условия за пенсиониране, но не получава пенсия.

За работещите при тежки условия на труд в първа и втора категория ще се вдига възрастта за пенсиониране, но също поетапно - с по една година. Така от първи януари 2011 г. за жените ще стане 48 г., а за мъжете 53 г.,  докато до 2013 г.  жените ще се пенсионират вече на 50 г., а мъжете - на 55 г.

Правителството вероятно ще се откаже от идеята да бъдат опростени лихвите на бизнеса и физически лица за натрупани стари задължения към НОИ година при плащане на главницата. Нарастването на БВП няма да е елемент при индексирането на пенсиите.
За това се изказа по-рано днес и управителят на НОИ Христина Митрева.

Общият ефект от всички промени в пенсионната система се очаква догодина да е около 81 млн. лв., каза Митрева. За 2012 г. очакваният ефект е около 190 млн. лв., а за 2013 г. - 370 млн. лв.

Няма да има промяна и в начините, по които внасят вноски самоосигуряващите се - предложението на правителството беше авансово те да се осигуряват на минималния осигурителен доход 420 лв., а при подаването на годишната данъчна декларация при доказване на по-висок доход да им се преизчисляват обезщетенията, ако са получавали такива.

От първи януари 2012 г. от НОИ ще отпаднат всички социални плащания, които са свързани с права без вноски и осигурително плащане. Такава е втората социална пенсия за инвалидност, за която НОИ плаща в момента 240 млн. лв. годишно за 456 хиляди души.
По-рано от НОИ съобщиха, че приходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване към края на юни са със 119.4 млн. лв. по-малко от заложените.

По повод дебатите за пенсионния модел днес бе представено проучване, според което повечето българи са склонни да работят по-дълго като получават и бонуси за това.

Според анонсираните вече предложения на НАП и финансовото министерство се предвижда законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5 000 лв. Предлага се още заплатите да се превеждат само по банков път.

Друго предложение на НАП е да се даде възможност за извършване на т.нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Ако това се промени, ще е възможно за дружества, работещи при подобни икономически и пазарни условия, осигурителните вноски на служителите да бъдат определяни от инспекторите на база информация за осигурителния доход на конкурентни фирми. Ревизорите на НАП ще могат служебно да определят дължимите осигуровки на по-високата от двете бази.

Очакват се и мерки за достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките.