Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов аргументира предложението с това, че от от 1 януари 2011 г. отпадат категориите труд и това ще засегне десетки хора - миньори, заварчици, работници от тежката промишленост, които дотогава са се ползвали с привилегии за ранно пенсиониране. Той посочи, че в момента на две групи хора е дадена възможност да си закупят точки за пенсиониране - завършили висше образование или навършили възрастта за пенсиониране.

Човек, който е работил минимум 12 години и половина първа или втора категория труд и към 1 януари 2011 г. не може да изпълни минимумът от 100 точки, за да се пенсионира, да може да си закупи точки, предлагат от ВМРО. Предвижда се хората да могат да си закупят до 5 години осигурителен стаж. В повечето случаи става въпрос за 2-3 години липсващ стаж, посочи Костадинов. На някои хора не им достигат две седмици и заради тях трябва да работят още 12 години, отбеляза той.

Костадинов посочи, че ще водят разговори със синдикатите и се надяват предложението да бъде внесено между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.

От ВМРО не възразяват срещу увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране, но са против вдигането на възрастта за пенсиониране.