След няколкочасови тежки дебати промените в Кодекса за социалното осигуряване бяха приети, съобщи bTV. Те са одобрени с 13 гласа, против са били само петимата представители на синдикатите, допълни БТА. И работодатели, и синдикати обаче не са доволни от предложените промени. 

В проектозакона се ограничава ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, като възрастта се вдига с 5 години за жените и три за
мъжете. Тези промени се очаква да влязат в сила от 1 януари следващата година. Единствено промяната за повишаване на осигурителния стаж с три години за общата (трета) категория ще влезе в сила от 1 юли догодина.

Работодателите одобряват увеличаването на осигурителния стаж, при условие  че това става плавно, а не изведнъж. Синдикатите пък настояват вместо стажа  да се увеличат осигуровките.

Въвежда се възможност за гъвкаво пенсиониране с намалена пенсия преди навършване на 65-годишна възраст, казаха от НОИ. Хората, на които не им достига стаж, ще могат да се пенсионират, но ще им се намалява пенсията с 2,4 процента за всяка година недостигащ стаж. Хората, които продължат да работят и след навършване на възрастта за пенсиониране ще получат бонус - всяка година допълнителен стаж ще им носи 3% повече при изчисляване на пенсията.

Изчисляването на обезщетението за безработица в размер 60% от осигурителния доход без "таван", което беше въведено като антикризисна мярка, ще приеме постоянен характер.

Предлага се обезщетенията за болест, майчинство и безработица да се изчисляват  на база дохода 12 месеца назад. Това предложение се одобрява от работодателите, но синдикатите го определят като пресилено.

Друго спорно предложение е самоосигуряващите се да внасят осигуровки на минимума от 420 лева, съответно на тази база да получават и обезщетения. Ако в края на годината с данъчната декларация те докажат по-висок доход, ще доплатят за осигуровки, а НОИ ще доплати за обезщетението.

Според проектопромените до 30 юни 2011 г. фирмите и физическите лица, които имат задължения за невнесени осигуровки до 31 декември 2010 г., ще могат да ги погасят без лихва, ако изплатят цялото си задължение.

Възможно е делегацията на синдикатите да не участва в утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заяви пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, цитиран от БТА.

От Българска стопанска камара определиха предложените промени в Кодекса за социално осигуряване като "имитация на реформа". Според председателя на камарата Божидар Данев, не липсват и абсурди. Така например, хем ще се опростяват лихви за стари неплатени задължения към НОИ, хем се иска затвор за тези, които не плащат осигуровки.

"Подобни мерки за криминализиране са като че ли още петолъчки им дрънкат в главите. Ако продължават с такива мерки, няма да се лекува системата", каза Данев. "А трябва ли да се криминализира, например, това, че министрите не са платили на бизнеса задълженията на държавата?", каза още той. Синдикатите пък са доволни от тази промяна, за която настояват отдавна. 

Дебатите ще продължат и утре на тристранката. В сряда обаче Министерският съвет може и да не се съобрази със страните и да приеме промените така, както ги е предложило социалното министерство.