Това премиерът каза в отговор на въпрос, свързан с изказване от вчера на Румен Овчаров, че Борисов трябвало да проведе операция „Плямпачите”, предаде “Фокус”. Борисов каза още, че точно със същото име ще бъде внесен докладът при главния прокурор.

Става дума за подписано през 2006 г., когато министър беше Румен Овчаров, допълнително споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром", с което е договорено увеличаване на цената на закупувания по действащия договор природен газ от 83 долара на 1000 кубически метра до достигане на пълните пазарни цени по съгласуван график за преходен период от 1 април 2007 г. до 31 декември 2012 г.

Мисля, че тази операция ("Плямпачите") ще завърши с много тежко обвинение към някой от тези, които са подписвали тези договори, заяви Борисов, цитиран от БТА. Той добави, че днес се е срещал с представители на "Булгаргаз" и се е запознал с договорите, с "цифрите и точките в тях".
"Това са измишльотини, че сме щели да загубим 7 милиарда", заяви министър-председателят.
Борисов съобщи, че в четвъртък в "Газпром" ще отиде делегация с български експерти. "Ще договаряме, поставили сме си условията, знае се, че искаме да махнем и посредниците, знае се, че искаме да постигнем по-ниска цена на газа и тя е взаимноприемлива", посочи премиерът, цитиран от БТА. 

Румен Овчаров е виновен за повишаването на цените на газа с 25% от 1 юли. Това заяви и енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му, Овчаров е първият министър, който се е поддал на руския натиск и е променил договора. "В резултат България загуби гарантираните количества до края на 2010 г. от 1,4 млрд. газ на цена 83 долара за 1000 куб. м. За сравнение сега пазарната цена е 260 долара, по която България купува. Т.е. ако не беше направена тази промяна, цената на целия микс щеше да е с около 30% по-ниска," обясни Трайков.


С решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ от 30 юни е променен съставът на ръководствата на дъщерните дружества на холдинга - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Това съобщи БЕХ.
Новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" е в състав Юлияна Димитрова, Димитър Гогов и Борис Тодоров.