Хората от пет области на Североизточна България излязоха на протест в Дулово - над 450 фермери се събраха в центъра на града, предаде „Фокус”.
Кметът Гюнер Рамис заяви, че подкрепя тютюнопроизводителите в техните искания. При него е постъпило заявление с настояване само за мирен протест, като не е упоменато провеждането на гладна стачка.

Тютюнопроизводители от Южна България се събраха и край град Първомай, за да протестират срещу забаване на премиите за реколта 2009 г. В местността "Татареч чешма" се събраха повече от 300 души.

Земеделците държат субсидията да им бъде изплатена незабавно. Премиите за продукция бяха договорени в началото на годината със споразумение между МЗХ и Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България. Днес бе добавено и още едно искане - за намаляване на високите осигуровки на земеделците.

На протеста в Дулово присъства и народният представител на ДПС от Силистренско Камен Костадинов. Той заяви, че ДПС не организира протестите, но принципно ги подкрепя. Според него при актуализацията на държавния бюджет сумата от 116 млн. лв. трябва да бъде записана така, че да не е поставена в зависимост от други условия.

Вчера ДПС подкрепи политически тютюнопроизводителите. От партията настояват парламентът да гласува още 50 млн. лв., обещани им от аграрния министър Мирослав Найденов. Премиерът отказа да коментира действията на ДПС.

116-те милиона лева за тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени в рамките на около 15 дена след решението на Народното събрание за актуализацията за бюджета, обяви по-рано днес зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той уточни, че няма законова възможност преди приемането на актуализацията на бюджета да бъдат изплатени парите и всичко друго ще е закононарушение. Парите не са изплатени в началото на март поради неразбирателство между самите фермери какви да са субсидиите за различните видове тютюн, допълни той. Освен това, бюджетът за помощта за реколта 2009 не е била разчетена за 116 млн. лв., а за 80 млн. 

Зам.-министърът обясни още, че за изплащането на средствата е имало изискване от страна на финансовия министър Симеон Дянков за реформи в сектора. Затова в момента МЗХ разработва схема за алтернативна заетост на тютюнопроизводителите.