Софийският градски съд (СГС) призна за невинни Красимир и Николай Маринови, които бяха обвинени заедно с още няколко души в подготовката на покушения срещу ген. Любен Гоцев и покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров - Доктора, предаде БТА.
В последните си думи пред съда, нито един от подсъдимите не се призна за виновен. Всички поискаха оправдателни присъди. Прокуратурата пък настоя за по 22 години затвор на всеки.

Николай Маринов - Малкия Маргин пък бе оправдан задочно, тъй като все още се укрива и е в неизвестност след убийството на водещия Боби Цанков. Той и брат му се разследват като поръчители и на това покушение.

Съдът обаче призна за виновни другите трима подсъдими по делото.
Иво Карагеоргиев получи наказание от 4 години затвор за участие във въоръжена и организирана престъпна група, състояща се от него, Бисер Илиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов. Съдът обаче оправда Карагеоргиев за участие в подготовка на три покушения. Само Илиев, Тошев и Рангелов бяха признати за виновни за това, че са планирали и организирали покушения. Илиев получи наказание от 3 години затвор, а Тошев - 3 години и половина. Рангелов бе осъден на 5 години лишаване от свобода, но тъй като има влязла в сила присъда от 2009 г. - 12 години лишаване от свобода, съдът му наложи по-тежкото наказание.
СГС приспадна времето от наказанията на всички подсъдими, за което са били в ареста.
От присъдата обаче не стана ясно по чие поръчение тримата са подготвяли убийствата.

Мерките за неотклонение на двамата братя бяха променени от постоянен арест в най-леката - „подписка”, до окончателния изход на делото. По отношение на Малкия Маргин съдът реши да бъде отменена европейската му заповед за арест. Магистратите потвърдиха наложените на останалите подсъдими мерки – за Илиев парична гаранция от 2000 лв., за Рангелов - 10 000, и за Тошев – 5000. Съдът взе предвид лошото здравословно състояние не Карагеоргиев и отмени ареста му срещу 2000 лв.парична гаранция.

Миналата седмица част от подсъдимите заявиха, че показанията им са били изтръгнати под натиск от прокурорите, а основният свидетел, на чиито показания се крепи обвинението, е наркоман, който е бил манипулиран. Самият Красимир Маринов заяви по време на процеса, че не познава никого от подсъдимите, освен брат си.

Наблюдаващите прокурори Николай Кокинов и Роман Василев, които са съответно и градски и зам.-градски прокурор на София, избегнаха контакт с медиите

По-рано днес Красимир Маринов - Големия Маргин беше пуснат на свобода, след като съдът разгледа мярката му за неотклонение по друго обвинение - за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Маринов беше освободен под домашен арест, тъй като спешно се нуждаел от операция на дискова херния. Той обаче няма да напусне килията веднага, тъй като прокуратурата обяви, че ще обжалва. Очаква се окончателното решение на по-горната съдебна инстанция. Мярката ще важи, независимо от другата - "подписка", която му бе наложена по делото за убийствата.

По-късно Кокинов коментира пред журналисти, че битката срещу Маргините е загубена, но не и войната.