Според съдебномедицинските заключения деветимата са били убити от огнестрелно оръжие, предаде Анадолската агенция, на която се позова и БТА.
Националността на загиналите е била установена от съдебна медицина в Истанбул, където телата бяха предадени рано тази сутрин след транспортирането им от Израел.

Съдебните лекари са открили следи от куршуми по телата на всички жертви и са установили, че една от тях е убита при стрелба от упор. Те са уточнили, че обстоятелствата около смъртта на деветимата ще бъдат по-добре известни след балистични експертизи, които ще отнемат около един месец.

Израел отхвърли призивите, включително от ООН, за международно разследване на операцията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на пожелал анонимност служител на канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху. Той увери, че израелските командоси са прибягнали до сила, едва когато пропалестинските активисти на борда на турския кораб, начело на флотилията, ги нападнали. Няма случай в съвременната история, при който армията на една демократична държава, замесена в смъртта на цивилни по време на операция в открито море, да е станала обект на международно разследване, подчерта цитираният източник.

Двама шведски пропалестински активисти, пътували на борда на турския кораб "Мави Мармарис", обвиниха израелската армия в предумишлени убийства. Двамата направиха тези изявление в Истанбул, където пристигнаха след експулсирането си от Израел. Те се срещнаха в турския град с шведския министър на външните работи Карл Билд, който призова за незабавно международно разследване на случая и за по-интензивен диалог с Израел, за да промени политиката си към ивицата Газа.

Късно снощи общо 527 пътници на корабите от международната флотилия са отпътуваликъм Турция и Гърция. По-голяма част от тях са транспортирани до Турция, а останалата част са отпътували за Гърция със самолет на гръцките военновъздушни сили. Само трима души - граждани на Ирландия, Италия и Австралия, са останали в Израел "по технически причини". Двамата българи, които също бяха задържани след атака, също се прибраха в София вчера вечерта.