АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на германската провинция Баден-Вюртемберг Щефан Мапус, цитиран от агенция "Фокус".
Личното желание на българския премиер е този инвеститор да бъде от Германия, предаде БНТ.

Преди два месеца премиерът Борисов обяви, че АЕЦ "Белене" ще стане част от европейската енергийна система. Освен това той каза, че само европейски инвеститори ще могат да строят централата. В същото време Русия предложи заем, с който да стартира проекта, но поне засега българската страна не проявява интерес към него. Междувременно Русия сключи договор с Турция за строеж на АЕЦ.

Борисов и Мапус обсъдиха развитието и задълбочаването на двустранните отношения и новата стратегия на ЕС за развитие на Дунавския регион. „Заедно можем да работим в областта на реформата на държавната администрация, в рамките Смесената междуправителствена комисия и да продължим сътрудничеството на правителствено ниво”, каза премиерът Борисов и допълни, че в момента България води много строга, дисциплинирана фискална политика и правителството е успяло сведе до минимум нивото на корупцията в страната.

Бойко Борисов покани на официална визита в България колегата си Щефан Мапус и допълни, че през октомври на посещение в София ще бъде канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел. От своя страна министър-председателят на германската провинция благодари за визитата на българския премиер. „Данните, които имаме за развитието на икономиката ви звучат многообещаващо и интересно. Нашият стремеж е да имаме добри партньорски отношения”, заяви Мапус.