Това признание направи вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ по повод критиките от опозицията за увеличаване контрабандата на цигари. Той поясни, че не може да каже, че митниците не си вършат работата, но добави, че трябва да има системен подход и реални резултати. Затова вече се прави  следмитнически контрол, ежедневен контрол в страната за нелегалните цигари, каза още вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

"Правим всичко възможно, всеки един сигнал да бъде документиран и да се работи в пълна сила за разкриването на престъпни канали. За кадровите промени и назначения в митници, аз не мога да отговорям, но има проблеми, които стоят и трябва да се казват", добави Цветанов.

Преди дни обаче, от РЗС заявиха, че разполагат с информация, според която до месец Цветанов ще свали от поста шефа на митниците Ваньо Танов.

По думите на министъра днес мащабът на заловените престъпни групи в страната е доста голям, "за да направи поражения". Една част от тях се занимават се с контрабанда на фалшиви цигари.
В събота при операция "Цигарите" беше разбита организирана група, нанесла щети за 45 млн. лв.

"Полагат се максимални усилия от държавата да има ред. Първо трябва да се очертаят краткосрочните мерки и след това да се мисли за дългосрочни такива – това всъщност и направи МВР, като в резултат на това започнаха да се берят плодовете на проверките, които са правени до момента", уточни министърът, предаде БГНЕС.

Запитан за акцията срещу братята Дамбовците, Цветанов каза, че наблюдавайки поведението на един от братята, означава, че МВР се движи в правилната посока. За него не е нормална тази изнервеност, която е демонстрирал един от тях и е нормално да е притеснен, защото това е една от схемите за източване на "Кремиковци".
Вчера Пламен Стоянов-Дамбовеца даде пресконференция, на която заяви, че срещу него се води целенасочена атака от хора, които стоят между политиката и бизнеса. Той дори заплаши, че ще се оплаче на европейските посланици от акциите на МВР, които нямали основание.

"Всяка една операция си има както превантивния ефект, така и да спре изтичането на парите от държавата", добави в заключение вътрешният министър.