Това обяви на брифинг в МВР вътрешният министър Цветан Цветанов, на който даде повече информация по провежданите днес полицейски акции - "Сводниците", "Безхаберниците" и "Цигарите", предаде БГНЕС.
"Полицейска държава няма, целта е всеки гражданин у нас да се чувства сигурен", заяви той.

Сводниците
Цветанов потвърди, че вчерашната операция „Сводници“ е продължение на „Октопод“ и има хипотеза, че незаконната дейност е свързана и с пране на пари. При операцията са използвани СРС-та. Министърът  предположи, че тези публични домове не са могли да функционират без протекцията на хора, които са във високите нива на организираната престъпност.

От МВР уточниха, че са задържани общо 10 души - осем мъже и две жени. В организацията е била създадена точна йерархия за привличане на подходящи за “занаята” момичета, събиране на приходите, пране на пари и данъчни престъпления.
Акцията е стартирала снощи около 21.45 часа в София и в рамките й са претърсени пет адреса. Спецполицаите атакували жилище в кв. “Лагера”, където са задържани 39-годишния Е.М.-Бръснатия - дясната ръка на тартора на групата, и 33-годишния В.М. На адрес на бул. “Ал. Стамболийски” те засекли и лидера - 38-годишния В.К., и 27-годишна жена с прякора Хана. Тя подбирала персонала на “заведенията за удоволствие”.

В клуб за сексуални услуги на софийския булевард спецполицаите заварили 11 жрици на любовта и четирима техни клиенти, а в друг клуб на ул. “Неофит Рилски”, за който било използвано жилище на първия етаж – още 4 проститутки и двама клиенти. Там е задържан и охранителят на клуба – 37-годишният Р.Ц.-Дебелия. Неговата роля в организираната група била да събира приходите от сексуалните услуги. Други двама участници в схемата са заловени в интернет клуб.

След опит за бягство от втория етаж на столичен хотел са заловени 24-годишна проститутка и 32-годишния й клиент. При претърсване в стаята им е открито бяло прахообразно вещество, което било приготвено за “консумация”.
Открити са също листа с ръкописно написани “отчети” на проституиращи момичета. Иззета е и марихуана.

Оръжейна мафия
При операция "Безхаберниците" в Стара Загора е разкрита престъпна схема за източване на държавния резерв чрез боеприпаси. Задържани са около 14 тона  близо до полигона "Змеево", които са били в база на държавния резерв. Имало е голямо количество боеприпаси и на място се е правила утилизация от членовете на групата.
Цветанов коментира, че този случай е показателен за безхаберието и занижения контрол в държавата.

Цигарената контрабанда
"В последните месеци всеки един сигнал за контрабанда с цигари се проверява в МВР и при готовност се пристъпва към реализация", каза още той по повод операция "Цигарите", проведена в Благоевград и столицата.
"При акцията на полицаите за разкриване на контрабандните канали са намерени екзотични марки цигари, включително и китайски. Проверяват се много тържища и търговски обекти за наличието на контрабандни цигари в София", добави министърът.

В официално съобщение на МВР се уточнява, че схемата е била за разпространение на цигари без бандерол в Югозападна България. 
Изяснена е голяма част от търговската мрежа и обектите, в които е реализирана стоката.
Бандата се е състояла от две относително самостоятелни структури – едната за доставка, другата – за дистрибуция на тютюневите изделия на територията на почти цяла Югозападна България. “Действащите лица” са роднини. Те изградили мобилна и гъвкава организация на работа, често сменяли местата за среща и размяна на договорените количества, действали при пълна конспирация. Организирали пратките в малки количества и с няколко доставки на ден, за да избегнат нанасянето на големи щети при разкриването на дейността им.

Рано днес в София, в момент на сделка при прехвърляне на 10 мастербокса цигари от доставчиците, са задържани двама съпрузи на 42  и 40 г., заедно с организаторката на престъпната схема - А.Д., на 45 г., която била подпомагана от цялата си фамилия. Установен е складът, където е държана стоката до  доставянето й в столицата  - в кв.”Надежда”.
На постоянния адрес на доставчиците в София са открити и голяма сума пари - около 50 000 лв. и 80 000 евро.
Приготвеното за продажба количество цигари възлиза на около на около 5 000 000 къса, като допълнително се изчислява дължимият акциз.


Вижте още снимки от операциите на МВР