Това заяви юристът на дружеството Сашо Чобанов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод вчерашната, поредна акция в базата на братята бизнесмени Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците в "Кремиковци". Те са собственици на фирмата и станаха известни като част от задържаните при операция "Октопод".

Адвокатът на двамата - Людмил Рангелов, съобщи, че по сигнал е извършена полицейска проверка на табан и пет камиона на "Екометал Инженеринг", натоварени с шлака. След разтоварване в един от тях е намерена ламарина, за която шофьорът на камиона и багеристът са обвинени, че са откраднали от комбината. Двамата са задържани за 72 часа.

Самият Пламен Стоянов, обясни, че ламарината е негова, защото е от неговото депо за промишлени отпадъци, в което има и железа отпреди 40 години. Според него става дума за стана смачкана ламарина, тежаща 800 кг.
"За ламарина от 200 лева занимаваме цялата държава", коментира той.
В отговор на въпрос Дамбовеца, каза, че не е имал връзки с Алексей Петров и се е запознал с него в ареста.

"Лица, които стоят между политиката и бизнеса, са в основата на атаките срещу нас", каза още бизнесменът, цитиран от БГНЕС.
Вчера той дори заяви, че от МВР държат с папки прокурори и съдии, включително главния прокурор, и така натискът върху него и брат му става възможен.

Днес Дамбовеца обяви, че ще уведоми всички европейски посланици у нас и Европейската комисия не само за този, а и за редица други случаи, които, според него, представляват целенасочен натиск срещу фирмата.
"Никой не е искал обяснение до днес от фирмата, дори не са пуснали представител на адвокатите по време и след вчерашната акция", уточни той.

Четири обиска са правени досега на дружеството и нито един от тях не е довел до негативен резултат, заяви още юридическият консултант Чобанов. 
"Обяснението за натиска срещу “Екометал” е, че тези преднамерени действия са обработена схема, за да се постави предприятието в невъзможност да изплаща кредитите си. Те обясниха, че кредитите им са с непознати обеми за други фирми в страната, равняващи се на стотици милиони евра, които изплащат и връщат в срок досега", заяви той.

Относно запорираното от комисията "Кушлев" имущество на Стоянов за над 32 милиона лева, адвокат Петя Милкова обясни, че 90% от него е собственост на "Екометал Инженеринг" и е придобито с банкови средства.

"Ще се нагълтам с бензин и ще се запаля като факла, ако това ще реши проблема. Ще стигна до крайности!", заяви накрая Големия Дамбовец, цитиран от електронното издание на в. "24 часа".

Вижте видео от пресконференцията с Пламен Стоянов