Това съобщи на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след последните преговори, проведени тази сутрин в Министерския съвет, предаде БТА.
Той уточни, че мярката е временна и засега ще важи до края на 2010 г.
По думите на Младенов заедно със синдикатите и работодателите са се договорили за този компромисен вариант, като намерението е да се затегне контролът и да не се наказват наистина болните хора.

След четвъртия ден плащането ще се поема от НОИ в размер на 80 на сто.
В момента първият ден от болничния се плаща 100% от работодателя, а следващите се поемат от НОИ, като на служителя се изплащат 80 на сто от дневната заплата.

Ще се правят публични регистри за болничните от предприятията, каза още Тотю Младенов. Работна група от социалните партньори и правителството ще анализира проблема с болничните и "струпванията – къде са, в кои сектори и на тази база да бъдат предложени решения, които трайно да решат проблема", заяви министърът. 

С днешното решение отпада вариантът работникът да плаща един от първите три дни на болничните си, както първоначално се предвиждаше. Последното предложение на работодателите беше да плащат по 60% първите три дни от болничните, но синдикатите не го приеха. Те настояха работодателят да плаща първите три дни по 70 на сто, и то само ако правителството гарантира, че мярката е временна до края на годината и минималната работна заплата да бъде увеличена от 1 юли на 270 лева. 

От Българската стопанска камара изразиха надежда, че схемата за изплащане на болничните ще изкара на светло тези, които злоупотребяват. Работодателите посочиха, че схемата за изплащане на 70% в първите три дни е компромисна мярка, която цели запазване нивата на данъците и връщане на инвеститорите.

Работодатели и синдикати ще преговарят след празниците за ръста на минималната работна заплата от средата на годината, стана ясно още днес.