Той е обвинен по пет пункта, включително тероризъм и опит за използване на оръжия за масово унищожение и призна, че е получил обучение по изработване на бомби в Пакистан, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Съмнителен джип "Нисан Патфайндър" наложи евакуация в района на "Таймс скуеър" в неделя след като в колата бе открито импровизирано устройство, което включвало три газови бутилки, фойерверки, два пълни 20-литрови бидона с бензин и два часовника с батерии, електрически проводници и други компоненти.

Тридесетгодишният Шахзад се е завърнал в САЩ от Пакистан през февруари. Пред властите той е казал, че е бил в Пакистан пет месеца, за да се види с родителите си.
Според данни от разследването, Шахзад е преминал обучението си за изработване на бомби в пакистанския племенен регион Вазиристан, където пакистанските талибани действат в почти пълна безнаказаност.

Разкритието за обучението поражда възможността опитът за атентат да е бил координиран заговор, отбелязва АП.
Говорителят на Белия дом Робърт Гибс съобщи, че властите на САЩ разследват дали авиокомпанията на Обединените арабски емирства е допуснала грешка, като е разрешила на Шахзад да се качи на един от самолетите й.

Шахзад бе арестуван в понеделник на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк след като бе свален от самолет на ОАЕ, който се готвеше да отлети за Дубай.

Заместник-директорът на ФБР Джон Пистъл заяви, че заподозреният е бил включен в черния списък на американските летищни власти, часове преди да бъде арестуван, посочва Асошиейтед прес. Това е било от решаващо значение за предотвратяване на опита му да напусне страната, отбеляза Пистъл.

Президентът на САЩ Барак Обама изтъкна, че опитът за атентат на "Таймс скуеър" се е провалил благодарение на действията на обикновени граждани, които са подали сигнал на полицията. Президентът увери, че справедливостта ще възтържествува и подчерта, че САЩ няма да се уплашат от атаката, предаде БТА.
Обама говори няколко часа, след като 30-годишния Файсал Шахзад, беше арестуван на летище "Кенеди".
Знаем каква е целта на тези, които се опитват да извършват нападения като това от съботната вечер. Целта е американците да бъдат принудени да живеят в страх. Като американци и като нация, няма да се оставим да бъдем тероризирани. Няма да треперим от страх, каза Барак Обама на годишната среща на "Бизнес съвета" във Вашингтон.

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че пакистанските власти са арестували в град Карачи мъж във връзка с опита за атентат на "Таймс скуеър" в Ню Йорк,  като се позовава на източник от разузнавателните служби на Пакистан.
Източникът уточнил, че арестуваният се казва Таусиф и е приятел на Файсал Шахзад, американецът от пакистански произход, който бе задържан в Ню Йорк вчера по подозрение, че искал да извърши бомбения атентат.
Друг източник посочил, че няколко души са задържани в Пакистан след опита за нападение на "Таймс скуеър" в събота вечерта.