По предложението на сините депутати трябва да се направи експертна оценка на сделката, защото вероятната загуба за близо осем години от нея е около 1,6 млн. евро, предаде “Фокус". 
Депутатите предлагат министърът на финансите да възложи оценката на Агенцията за икономически анализи и прогнози, като се привлекат и външни за министерството експерти.

Според Иван Костов с това трябва да се установи дали Министерството на финансите е извършило операциите по замяна на интересите на българския данъкоплатец или тази замяна е станала в интерес на банките кредитори.
„Последиците от сделката са част от средносрочната перспектива от финансовия план на страната. Трябва да е ясно от къде произтичат загубите, които са нарастнали”, каза Костов.


ДОСИЕ
Първата брейди сделка бе осъществена през пролетта на 2002 г., при което брейди облигации на обща стойност 1.37 млрд. щ.д. бяха заменени за глобални облигации в евро и в долари, или изкупени обратно. Новите книжа са с падеж 2013 и 2015 г.
Втора брейди замяна е от есента на същата година и обхваща брейди книжа за 866 млн. долара. След операцията в обръщение останаха книжа за 2.5 млрд. долара. Тя бяха изкупени до 2005 г.
Парламентът ратифицира сделките. Оттогава те бяха оспорвани многократно заради загубата от неблагоприятно развитие на валутни курсове (замененият дълг бе изцяло в долари) и лихви (при 8% лихвен купон по новите книжа операцията щеше да е печеливша при ЛИБОР поне 5.5%, той обаче падна).
Брейди облигациите бяха емитирани в резултат на сделката по външния дълг от 1993 г. и обхванаха дълг на стойност 8.273 млрд. щ. долара.