В декларацията, придружаваща подписката, се казва, че различни партии и политически групи искат новините на турски език по БНТ да бъдат премахнати. Тези групи по различни поводи използват темата и не се ограничават да наранят толерантността между различните етноси в страната с цел политически дивиденти, се казва още в декларацията, цитирана от в. “Нов живот“ - Кърджали, на който се позова агенция КРОСС.

Организаторите искат 10-минутните новини на турски по БНТ да бъдат премахнати и на тяхно място да се създаде друг канал, който да бъде с денонощна програма само на турски, за да не може политическите партии да използват спора дали турските новини по националната телевизия да останат или не за различни противопоставяния. Те са убедени, че по такъв начин на желаещите да използват спора за новините няма да се даде възможност да създадат противоречие между българските грaждани.

Подписката стартира в Истанбул, Бурса и Измир, където живеят най-много изселници от България. Турхан Тезджан, един от организаторите, казва, че нямат нищо общо с политически партии и дружества както в България, така и в Турция. Просто не искаме някой някъде да създава напрежение между българските граждани, уточни той.