Пловдивският окръжен съд постанови присъдата срещу Генчев за това, че се е опитал умишлено да умъртви колегата си старши полицай Красимир Тарев на 1 април 2009 година, съобщиха от пресслужбата на съда.

Магистратите постановиха Генчев да излежи присъдата си при първоначално строг режим в затвор от закрит тип, като се приспадне времето от 1 април 2009 г. досега, излежано в следствения арест. 38-годишният полицай трябва да плати и разходите по делото, направени от всички страни, в размер на 2800 лева.

Според адвоката му Красимир Елдъров присъдата трябва да бъде обжалвана при всички случаи, защото няма мотив за това престъпление, който да е доказан от обвинението, и всеки неволен изстрел не е редно да завършва с такава присъда, предаде "Фокус".

На 1 април 2009 година 38-годишният патрулиращ полицай Димитър Генчев простреля в корема колегата си от Икономическа полиция Красимир Тарев. Драмата се разигра с сградата на РПУ Стамболийски. Според свидетелските показания между стрелеца и пострадалия имало размяна на остри реплики. Затова и съдът не тълкува прострелването като случайно.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.