"Разговарях с директора на полицията в Благоевград комисар Костантин Титянов няколко пъти и той официално ме информира за случващото се в село Рибново. Комисар Титянов веднага реагира и в Рибново в момента има много униформени, които следят за реда и безопасността на жителите в селото“, каза пред Дарик Яне Янев. Янев коментира, че нападенията над учителя Недим Таламанов, който е лидер на РЗС в Рибново, и неговия брат Феим, са провокирани от близки до кмета на Гърмен Ахмед Башев и от учителя по религия там Мурад Бошнак, нарочен като човек, прокарващ радикален ислямизъм в Западните Родопи.
По-рано стана известно, че роднини на учителя по религия са задържани снощи след опит за убийство на Феим Таламанов. Местните жители Али Хатип, на 21 години, и баща му, също Али Хатип, които са роднини на Мурад Бошнак, пристигнали с лек автомобил пред къщата на Феим Таламанов, който е бивш учител в Рибново.
Двамата извадили от колата брадва и с нея подгонили 44-годишния Феим. В последния момент преди нанасяне на удар с брадвата, Таламанов успял да избяга. Спасил го случайно преминавал по улицата полицейски служител, разказаха хора от Рибново, очевидци на продължаваща вече седмица драма между роднините на Мурад Бошнак и семейството на Недим и Феим Таламанови.
Недим Таламанов беше задържан преди няколко дни от гоцеделчевската полиция заради сблъсък между него и хора на Бошнак. В нощните часове на 27 септември бе подпалена селскостопанска постройка до дoмa му, което според местните е умишлено и с цел отмъщение.
Пред дoмa ми в Рибново има постоянно полицейска кола след последните инциденти с мен и мои роднини, каза днес пред БТА в Благоевград Недим Таламанов.
Преди няколко месеца Бошнак и кметът на общината Ахмед Башев бяха привикани в ДАНС по сигнал за оказан натиск при изповядване на религия и за евентуално подбуждане на национална вражда и религиозна омраза. Срещу тях обаче не бе повдигнато обвинение.